Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Testen in Noord

Het is alweer december. En net als andere jaren zijn die laatste weken voor Kerst en oud en nieuw razend druk. Dat geldt vast niet alleen voor stadsdeelbestuurders. Er moet altijd nog zo veel voor het nieuwe jaar gebeuren. Nu komt daar het opzetten van een grote coronatestlocatie in Noord bij.

Als je coronaverschijnselen hebt is het echt aan te raden om je te laten testen. Helaas zien we in de cijfers dat bewoners van ons stadsdeel zich minder dan het stedelijk gemiddelde laten testen. Zonder auto is het best lastig voor Noorderlingen. Het is onwenselijk als mensen met klachten, die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus, met het OV reizen. Hoe kom je dan bij de RAI? We hebben al een tijdje een testlocatie in Noord, aan het Gentiaanplein. Maar die is best klein, waardoor er lange wachttijden ontstaan.

Ik ben dan ook heel blij dat we straks de L-locatie kunnen openen op het Buikslotermeerplein. Op het parkeerterrein waar ook wel de kermis plaatsvindt. Een locatie waar 500 mensen per uur zich kunnen laten testen op een centrale plek in ons stadsdeel. Ik hoop dat meer mensen zich dan toch voor de zekerheid laten testen, waardoor we het risico op besmetting kunnen beperken. Je laten testen op het Buikslotermeerplein (p1) zal straks niet alleen aantrekkelijk zijn vanwege de bereikbaarheid. Het is onze wens om het paviljoen aan de buitenkant mooi en informatief te maken. Belangrijker is dat het testen over een tijdje makkelijker wordt met een blaastest. In eerste instantie wordt er nog gewerkt met de inmiddels beruchte wattenstaaf. Als de blaastest (hopelijk) over een aantal weken is goedgekeurd, kan straks heel snel bepaald worden of iemand negatief is of niet. Bij een positieve uitslag wordt er een aanvullende test uitgevoerd.
Dit goede nieuws maakt nog steeds niet dat we ons oude leven weer op kunnen pakken. Maar ook zonder symptomen kan je straks getest worden. Als je als vrijwilliger bezig bent met verspreiden van voedsel of je wilt je oma bezoeken: laat je testen. Het risico om besmet te worden kan zo een stuk verder worden ingedamd in afwachting van een vaccin.

Ik wens iedereen alvast mooie feestdagen. Na deze hectische tijd vind ik het toch iets minder erg om het dit jaar een beetje rustig aan te doen. Houd je aan die anderhalve meter en vermijd drukke plekken. We maken er in zeer kleine gezelschappen toch een gezellige tijd van.

Erna Berends