Zoekgebieden zon en wind aangepast

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay.com)

REGIO - 28 gemeenten, de provincie Noord-Holland, drie waterschappen en de netbeheerders in de energieregio Noord-Holland-Zuid (NHZ) werken samen in hun regio aan een energiestrategie (RES) voor een duurzame toekomst. Alle partijen hebben het afgelopen jaar in bijeenkomsten met elkaar én met inwoners en ondernemers gepraat over de grootschalige opwek van duurzame energie, over energie besparen en stap voor stap over gaan naar duurzame energie en warmte.

Op de eerste versie van de strategie, die dit voorjaar is vastgesteld, de concept Regionale Energiestrategie van energieregio Noord-Holland Zuid zijn ruim 120 reacties ontvangen van inwoners, bedrijven, energiecoöperaties en natuurorganisaties. Daarnaast hebben de gemeenteraden, Provinciale Staten en de algemeen besturen van de waterschappen wensen en bedenkingen meegegeven. Dit heeft geleid tot aanpassingen in de zoekgebieden van onder meer Zaanstreek Waterland voor het opwekken van zonne- en windenergie en tot thematafels waaraan additionele onderzoeksvragen worden besproken. Dit alles is opgenomen in de reactienota ‘Op weg naar RES 1.0’, een belangrijke tussenstap om tot een uitvoerbare en gedragen regionale energiestrategie te komen.

In de concept-RES werden door de acht gemeenten uit Zaanstreek Waterland (Beemster, Edam-Volendam, Purmerend, Landsmeer, Oostzaan, Waterland, Wormerland en Zaanstad) (delen van) de A7, A8, A10 aangewezen als zoekgebied voor zowel zon- als windenergie. Daarnaast werd zon en wind langs het Noordzeekanaalgebied in Zaanstad, zon op de Bukdijk in Marken en uitbreiding van windenergie bij de Nes in Marken geopperd.

Op het grondgebied van gemeenten Beemster, Edam-Volendam en Wormerland vervalt het zoekgebied wind langs de A7. Dat betekent dat er op deze plekken geen windturbines komen. Ook het Oostzanerveld is vervallen als zoekgebied. In Zaanstad komen bedrijventerreinen voor zonneweides als zoekgebied te vervallen. Op grondgebied van gemeente Edam-Volendam komen zonneweiden, windturbines en biomassacentrales niet terug in de RES 1.0 onder meer omdat nu meer waarde wordt gehecht aan een open landschap en uitzicht. Op Beemster grondgebied komen geen grondgebonden zonneweides.

“De regio verduurzamen kunnen we niet alleen, dat doen we samen.” Daarom voeren belanghebbenden komende maanden voeren gesprekken over de onderzoeksvragen uit de reactienota. De uitkomsten hiervan zijn van invloed op de RES 1.0. Het gaat om onderwerpen als ontwikkelprincipes voor zonne- en windenergie, kansen voor agrariërs, ruimtelijke samenhang, lokaal eigendom, enzovoorts. Op de website van de energieregio worden deze ‘thematafels’ toegelicht. Daarnaast zijn de gemeenten gestart met het concretiseren van de zoekgebieden. “De komende periode worden bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties steeds meer betrokken door gemeenten en initiatiefnemers bij het proces. Dat is maatwerk per zoekgebied.”