Windturbines ongewenst in het groene Noord

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay.com)

NOORD - Provincie en gemeenten zijn momenteel druk doende met het opstellen van de zogenaamde Regionale Energie Strategie (RES). Deze is erop gericht om gebieden aan te wijzen voor het opwekken van duurzame energie. Zoekgebieden voor windenergie waar lang niet alle bewoners enthousiast over worden (’Not in my backyard’) zijn de strook langs de A10 Noord en het gebied rond de Noorder IJplas. Alarmerend is het in de RES als extra zoekgebied opgenomen agrarisch gebied rond Durgerdam en andere Waterlandse dorpen.

door Tom Tossijn

De RES wordt overigens gedeeld met buurgemeenten als Zaanstad, Landsmeer, Oostzaan en Waterland.Van dit soort plannen worden maatschappelijke instellingen zoals de dorpsraad van Durgerdam knap zenuwachtig, ook al gaat het nog pas om een houtskool-schets. Er waren een paar insprekers in de stadsdeelcommissievergadering vorige week om de volksvertegenwoordigers deelachtig te maken van hun zorgen. Zo rekende Roald Fekken van de dorpsraad Durgerdam de aanwezige commissieleden voor welke akelige gevolgen hoge windturbines in Waterland zouden krijgen: vermindering van de al zo achteruit-hollende aantallen weidevogels en optreden van andere verstoringen van de natuur. Ook de korte afstand (800 meter) tussen hoge windturbines en woningen langs de zuidkant van de A10 roept zorgen op. De geluidsoverlast en slagschaduwen van de enorme wieken, zeker in het rustige gebied bij de Waterlandse dorpen, zijn voor bewoners onaanvaardbaar en desastreus voor de cultuurhistorie van het gebied. Daarbij komt dat bewoners in en buiten Durgerdam zich onvoldoende geïnformeerd voelen door de gemeente.

Het duurt nog even voordat B&W de zoekgebieden gaan omzetten in planologische aanwijzingen. Portefeuillehouder Saskia Groenewoud toonde veel begrip voor de zorgen van de insprekers. “Aanleg van grote windturbines in Landelijk Noord vinden wij onwenselijk. Maar we moeten wél met andere gemeenten de klimaatverandering aanpakken. Dat betekent het goed benutten van zoekgebieden en voorkomen dat er gekozen wordt voor kwetsbaar gebied. En we hebben in ons eerdere advies een voorkeur uitgesproken voor zonne-energie die veel minder belastend is voor de omgeving.” Groenewoud benadrukte dat juist het Dagelijks Bestuur en de stadsdeelcommissie begin dit jaar bij B&W stevig hebben gepleit voor meer invloed van bewoners en maatschappelijke organisaties. De RES-ontwikkeling zal in de loop van komend jaar weer terugkomen op de agenda.