…want wandelen mag nog wél

Algemeen
Floor en Gijs.
Floor en Gijs. (Foto: aangeleverd)

…want wandelen mag nog wél

AMSTERDAM - Floor van Spaendonck en Gijs Stork, Amsterdammers, goede vrienden, en vooral liefhebbers van de stad, de kunst en extreme verhalen, wandelden tijdens de eerste lockdown in maart 2020 samen zo’n vier uur per dag door de stad. Ook nu we voor de tweede keer in lockdown zijn, lopen ze weer door de Amsterdam: net als in maart op zoek naar mooie verhalen.

Floor is historicus, museumdirecteur en eindeloos nieuwsgierig naar alles in de stad waar veel sporen liggen van haar werk. Gijs is kunsthistoricus, curator en behalve bezig met zijn rijke familiegeschiedenis, een fervent organisator voor allerhande cultuur- en queer-manifestaties; de stad is hun speeltuin. Floor en Gijs ontdekten in alle stilte hoe ongelooflijk mooi de stad is waar zij al jaren wonen, werken en feesten. De stad die zij gebruiken, waar ze dingen doen maar waar ze eigenlijk veel te weinig oog voor hebben. Ze werden steeds nieuwsgieriger én kregen er steeds meer lol in om van alles te ontdekken! Al hun wandelingen begonnen vanuit het centrum, zo’n beetje vanaf de Dam. Ze liepen in alle windrichtingen, tot aan de ring. Ze doorkruisten buurten waar ze tijdens normale werkweken niet vaak kwamen, keken omhoog naar mooie gevels, zagen parken, begraafplaatsen, kunstwerken van onbekende kunstenaars.

De wandelingen werden gepost op Facebook: Gijs maakte duizenden foto’s, Floor schreef de verhalen erbij. Die verhalen werden enthousiast ontvangen. Zonde om het bij die social media posts te laten, dus de wandelingen worden een boek! In het boek staan straks acht wandelingen en heel veel verfrissende, spannende, interessante en vrolijke informatie over Amsterdam. Tot en met 15 januari is het boek te koop via een crowdfunding op voordekunst via www.voordekunst.nl/projecten/11414.