Genomineerden Amsterdammer van het Jaar bekend

Algemeen
De uitreiking van vorig jaar.
De uitreiking van vorig jaar. (Foto: Jurre Rompa)

AMSTERDAM – De tien genomineerden voor de titel Amsterdammer van het Jaar 2020 zijn bekend. Amsterdam blijkt een onuitputtelijk aantal onbaatzuchtige stadsgenoten te hebben dat zich barmhartig inzet voor hun stad en de bewoners. Net als andere jaren hebben Amsterdammers aan de oproep om kandidaten voor te dragen op grote schaal gehoor gegeven.

Elk jaar krijgen Amsterdammers de kans om ‘hun‘ favoriete Amsterdammer voor te dragen voor de titel Amsterdammer van het jaar. De jury kiest tien genomineerden uit de grote stapel inzendingen uit en maakt een afgewogen keuze. Dat is elk jaar weer een moeilijke klus, want eigenlijk verdienen alle voorgedragen kandidaten deze eretitel. Ook dit jaar is er weer een mooi reeks barmhartige Amsterdammers tot stand gekomen.

De tien genomineerden voor de titel Amsterdammer van het Jaar 2020 zijn:
• Jurre van de Kamp, oprichter van de Stichting Samen is niet alleen. Deze stichting helpt mensen die in de armoede zijn geraakt, ze worden met raad en daad bij gestaan, zodat zij hun eigen leven weer op de rails krijgen.
• Kurano Bigiman, als leraar klassieke talen vond hij het raar dat er in Zuidoost, met bijna 90.000 inwoners, geen gymnasium was. Ruim een jaar geleden werd hem gevraagd om die op te zetten. En dat is hem gelukt: het Ir Lely Lyceum heeft een gymnasium.
• Minka Bos, van Stichting In Mijn Buurt/Oorlog in mijn Buurt, zorgt met persoonlijke gesprekken tussen jong en oud voor meer begrip voor elkaar. Om hiermee vooroordelen te doorbreken en meer bewustzijn van een deel van de Nederlandse geschiedenis, zoals het koloniaal verleden, migratie en de 2de wereldoorlog.
• Mourad el Otmani, is een van de initiatiefnemers van het jongerenplatform Young Amsterdam. Zij bieden jongeren tussen de 15 en 27 jaar de mogelijkheden om hun talenten te ontwikkelen. Dat doen zij actief met diverse programma’s, gericht op jongeren.
• Nicolaas Veul, zet zich in voor homo-acceptatie. In het bijzonder strijdt hij tegen de agressieve uitingen waaronder veel mensen uit de lhbtiq+ community lijden. Hij maakt het zichtbaar en bespreekbaar.
• Sabina Achterbergh behartigt al jaren, samen met haar man, het welzijn van woonwagenbewoners en zigeuners. Bij de dodenherdenkingen, 4 mei op de Dam, spreekt zij namens de Roma en Sinti, waarvan er tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim anderhalf miljoen zijn omgekomen.
• Sandra Ballij ziet talenten waar anderen beperkingen zien. Zij ontdekte dat veel blinden en slechtzienden ongewild werkeloos zijn. Zo startte zij de onderneming Ctalents, de schakel tussen werkgevers en werknemers met een zintuigelijke uitdaging. Sandra heeft een duidelijk doel voor ogen; werkeloosheid onder zintuigelijk uitgedaagden drastisch te verlagen.
• Vicky van der Spoel en Lieve Nieuwint zijn in coronatijd een nieuw initiatief gestart. Zij zagen dat door Corona de boeren met grote overschotten bleven zitten, noodgedwongen moesten veel producten worden vernietigd. Zij zorgden dat de producten rechtstreeks van de boer naar de Amsterdammer werd gebracht. Een goed voorbeeld van een ondernemersgeest.
• Diane Sardjoe heeft twee jaar geleden Stichting Moeder is de Sleutel opgezet om de hulpverlening voor jongeren te verbeteren door de moeder erin te betrekken. Toen haar zonen als ‘crimineel’ bestempeld werden, werd zij overspoeld met hulpverleners, maar de rust keerde lange tijd niet terug, integendeel zelfs. Nu, een paar jaar later, helpt Diana andere moeders in soortgelijke situaties.
• Gianni da Costa, zorgt al jarenlang als vrijwilliger voor ongedocumenteerde gezinnen. Deze Amsterdamse gezinnen kunnen geen beroep doen op voorzieningen omdat ze niet-legaal in Nederland verblijven. Door de coronacrisis werd hun lot nog schrijnender en werden zij onder andere geholpen met voedselpakketten.


De genomineerden zijn allemaal zeer enthousiast over en trots op hun eervolle nominatie. Van 1 tot en met 13 februari kan er op de kandidaten worden gestemd via www.amsterdammervanhetjaar.nl. Daar stellen de kandidaten zich ook voor. Zondag 14 februari maakt burgemeester Femke Halsema in het Internationaal Theater Amsterdam (voorheen stadsschouwburg, red.) bekend wie de Amsterdammer van het Jaar 2020 wordt. Het programma in Ita wordt gepresenteerd door stand-up comedian, presentator en acteur Edson da Graça en bevat naast de bekendmaking van Amsterdammer en het Amsterdammertje van het jaar ook verschillende optredens, van onder andere Karsu en Dio. De show is in verband met Corona alleen via een livestream te volgen. Meer informatie hierover is binnenkort te vinden op www.amsterdammervanhetjaar.nl en www.ita.nl.