Kritisch rapport over lokale democratie suddert door

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - Het rapport dat de vloer aanveegt met het Amsterdamse bestuurlijk stelsel is vorige week door de stadsdeelcommissie nauwelijks besproken. De commissie slaat voorlopig alleen een nietje door een stapeltje politieke opvattingen. Het medio december verschenen kritische rapport over het bestuurlijk stelsel van Amsterdam blijkt een splijtzwam binnen de Noordse stadsdeelcommissie.

door Tom Tossijn

Eén deel van de commissie (GroenLinks, PvdA) wilde de koe bij de hoorns vatten door stevig te reageren op de inhoud die al medio december publiek was. Een ander deel (SP en portefeuillehouder Erna Berends) en commissievoorzitter Margo Andriessen vonden het heilloos om te streven naar één gemeenschappelijk standpunt. Zo was SP’er Frans Rein Jurrema een uitgesproken tegenstander van een gezamenlijk commissiestandpunt: “Je regelt je opvattingen via de gemeenteraad. Ik heb geen behoefte aan een advies van de stadsdeelcommissie.” Onderling debat leidt niet tot een eenduidig beeld van de opvattingen in de stadsdeelcommissie, benadrukte commissievoorzitter Margo Andriessen (D66): “Ik wil een verhitte discussie zonder toegevoegde waarde voorkomen,”

Tekst loopt door onder het kader

Commissielid SP na drie maanden alweer vertrokken

Woensdag meldde SP’er Frans Rein Jurrema dat zijn fractiegenoot Eva Bollen al na drie maanden haar zetel ter beschikking stelt. “Ik voelde binnen de stadsdeelcommissie en mijn eigen partij te weinig ruimte om voor de belangen van bewoners op te komen,” verklaart Bollen, actief in de Vogelbuurt. “Je gaat de politiek in om iets te bereiken. Dat lukte te weinig, wat ik heel jammer vind.” De SP overlegt nu met de vierde en laatste op de kandidatenlijst. Mocht die Bollen niet vervangen, dan gaat de zetel naar een naburige fractie, een verschuiving waarover juridisch advies wordt ingewonnen.

Ook stadsdeelvoorzitter Erna Berends wil niet vooruitlopen op de discussie met nu al een gezamenlijk standpunt. Groen Linkser Wijbe Langeveld wacht niet tot het voorjaar en gaf een schot voor de boeg: “De positie van de stadsdelen moet sterker worden. Er is nu een democratisch tekort: burgers kunnen kiezen maar hun vertegenwoordigers hebben niets te vertellen.” Langeveld werd gesteund door PvdA’er Canan Uyar: zij vindt de ‘vernietigende kritiek’ in het rapport alarmerend genoeg om te pleiten voor meer controle van de gekozen lokale volksvertegenwoordiging op de stadsdeelbesturen. Langevelds poging de commissie te laten optreden als verzamelpunt van fractieopvattingen mislukte. Na veel vijven en zessen werd besloten een ambtenaar op te zadelen met de klus om meningen van leden van de stadsdeelcommissie over het rapport te verzamelen en er een nietje doorheen te slaan. Geen woord werd overigens gewijd aan wat de kiezer van dit alles vindt.