MuseumTV naar Noord-Holland

Algemeen
Ook EYE Filmmuseum in Amsterdam-Noord is lid van MuseumTV.
Ook EYE Filmmuseum in Amsterdam-Noord is lid van MuseumTV. (Foto: Pixabay.com)

REGIO - MuseumTV heeft door het hele land al verschillende provincies gefilmd en nu gaat project Noord-Holland van start. Het online platform gaat zich uitbreiden met mini-documentaires van tien Noord-Hollandse musea.

Deze online mogelijkheden voor een museumbezoek komen extra gelegen in tijden waarin culturele instellingen zwaar lijden onder verplichte coronasluitingen. Veel musea hebben zelf alternatieve museumbezoeken opgestart, zoals digitale tentoonstellingen en 360-graden-tours, maar niet elke instelling kan dit zelf verwezenlijken. Daarom MuseumTV de missie om ook kleine musea een online portaal te bieden door korte documentaires te maken over de musea en diens collecties.

MuseumTV gaat een bezoek brengen aan tien musea die verspreid zijn over de provincie Noord-Holland. Van de noordelijkste punt tot de zuidelijke uithoek en alles daartussen. Dit wordt een aanvulling op de 31 video’s die al zijn opgenomen in Noord-Holland.

Samen met MuseumTV, Provincie Noord-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de musea zullen de nieuwe video’s voor exposure door het hele land zorgen, zodat van heinde en verre de musea uit Noord-Holland gezien zullen worden. De hoop voor musea is dat de bezoekersaantallen weer gestaag toenemen, zodra dat mogelijk is.

MuseumTV, een initiatief van Stichting Ons Museum, is het grootste digitale museum van Nederland. De stichting heeft zich tot doel gesteld om kunst en cultuur voor iedereen (gratis) bereikbaar te maken, ongeacht achtergrond of locatie in Nederland. Dat betekent dat niet enkel de grote musea in de Randstad in beeld gebracht worden op het video-on-demand platform, maar dat kleine en grote musea in heel Nederland een podium krijgen. Op hun website en in hun app kan iedereen mini-documentaires kijken van ongeveer 5 minuten over uiteenlopende tentoonstellingen en vaste collecties. MuseumTV vormt daarmee een perfect medium om op een laagdrempelige manier kennis te maken met kunst en cultuur. Voor meer informatie zie www.museumtv.nl.