Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Voor en met de jongeren van Noord

Een groep die veel moet inleveren tijdens deze tweede lockdown zijn de jongeren. De eerste lockdown was misschien nog spannend en het voelde het eigenlijk ook wel een beetje als een langgerekte zomervakantie. Maar deze keer is het anders. Buiten is het nat en koud en thuis is het ook niet voor iedereen even gezellig. Daarom snap ik het best als onze Noordse tieners af en toe naar buiten willen om met hun vrienden af te spreken.

Thuis is de ruimte vaak beperkt of is het gewoonweg saai. Jongeren moeten zich juist sociaal kunnen ontwikkelen en dat is iets wat nu niet kan. Zoals u allemaal heeft kunnen zien, brengt de documentaireserie Klassen indringend in beeld wat corona voor invloed heeft op de jongeren in Noord. En toen was het nog mooi weer.

In gesprek

De afgelopen periode heb ik gesproken met meerdere groepen jongeren in het stadsdeel. Een deel zegt zich niet zo druk te maken over de coronacrisis, terwijl anderen ondertussen wel weer wat meer om handen zouden willen hebben. Veel is weggevallen; stage, sport, bijbaantje en het elkaar ontmoeten in een jongerencentrum of in de horeca. De lessen zijn online, maar wat blijft er over als je praktijkonderwijs volgt?

Iets betekenen voor je buurt

Wat me wel bij al die gesprekken opvalt is dat veel jongeren zich verbonden voelen met hun eigen buurt en echt wat willen betekenen. Dat vind ik heel mooi om te zien. Daarom kom ik snel met een voorstel om dit voor hen ook makkelijker te maken. Natuurlijk in samenspraak met de jongeren. Naast de installatie van de Noordse kindercommissie die binnenkort plaatsvindt, zullen ook jongeren het stadsdeelbestuur straks advies kunnen geven over dat wat zij belangrijk vinden voor Noord. Ik word ontzettend geïnspireerd door mijn contacten met jongeren. Zij maken vaak intensief gebruik van bijvoorbeeld de openbare ruimte in hun buurt en ook van voorzieningen zoals jongerencentra, plekken voor cultuureducatie en sportfaciliteiten. Bovendien hebben zij vaak een uitgesproken mening op basis van hun ervaring. Laten we jongeren de ruimte geven door ze een stem te bieden. Zo kunnen ze meebeslissen over hun eigen stad en daarmee over hun eigen toekomst.

Esther Lagendijk