Twintig jaar muntenactie

Algemeen
Toon Borst en Bert Bronkhorst.
Toon Borst en Bert Bronkhorst. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Dit voorjaar bestaat de ‘Muntenactie’, de inzameling van allerlei buitenlandse (en oude gulden)munten en biljetten voor goede doelen, twintig jaar.

Sinds 2010 staan op diverse plekken in Amsterdam de zogenaamde Brinkie’s inzamelbussen, oude, vaak verroeste melkbussen die door de 89-jarige Bert Bronkhorst vaak tot ware kunstwerkjes zijn opgeschilderd. Sinds het afgelopen jaar 2020 staat de ‘Noord thermometer’ in totaal op 16.935 euro, waarvan (sinds 2010) 3105 euro naar kinderboerderij de Buiktuin, 2200 euro naar het Diereneiland en (tot 2018) 1535 euro naar de opgeheven Bokkesprong. Daarnaast nog ongeveer 3020 euro euro naar de Florakokjes. Voor Amsterdam-Noord is het interessant te zien dat de inzamelbussen bij Kringloopwinkel de Lokatie, de PLUS markt in de Banne en Slagerij Ari van de Raa het hoogste scoren.

Op de website van www.muntenactie.nl is te lezen waar alle bedragen heen zijn gegaan. Inmiddels staat de ‘totaal thermometer’ met de opbrengst op 540 duizend euro. Het maatje van Toon Borst, de muntenman is de bussenschilder Bert Bronkhorst. Hij heeft inmiddels 96 oude melkbussen omgetoverd tot ware kunstwerkjes en kan terugzien op een zinvolle vrijetijdsbesteding vanaf zijn 69e jaar. Twee jaar geleden kreeg Bronkhorst op Koningsdag een lintje van de Koning uit handen van de Burgemeester van Amsterdam, terwijl de muntenman zelf in januari 2017 door Burgemeester van der Laan nog benoemd werd tot Amsterdammer van het Jaar 2016. ”We hopen de datum van 30 december 2031 nog te halen als we tien jaar verder zijn. De allerlaatste dag waarop we de Nederlandse gulden biljetten nog kunnen wisselen”, aldus het duo dat zich in blijft zetten voor tal van goede doelen in Noord en de rest van de wereld.