Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Waar moet het !naar toe met Noord?

Toen ik zestien jaar geleden hier kwam wonen voelden veel Noorderlingen zich niet serieus genomen door ‘de stad’. Nu horen we er volgens sommigen misschien wel iets te veel bij. Noord groeit in hoog tempo, waardoor er ontzettend veel aan het veranderen is. Bijna iedereen heeft hier wel een mening over, en die verschillen vaak nogal.

En naar deze meningen zijn wij heel benieuwd voor de Omgevingsvisie Amsterdam 2050. Met deze visie wordt er geschetst welke kant wij als Amsterdammers op willen met de stad. De komende weken zal daar flink over gediscussieerd worden en daar kunt u aan meedoen. Neem daarom even een kijkje op de website. Ook in Noord zal de omgevingsvisie (online) besproken worden door de stadsdeelcommissie op 17 februari.

Want is het goed dat Noord steeds meer bij de stad is gaan horen? Is het onontkoombaar? Van verveling is geen sprake meer in Noord. We kunnen eten in de beste restaurants, de toeristische attracties zijn nu ook aan de zonzij van het IJ te vinden en we hebben zelfs een bioscoop (eigenlijk wel drie). Maar al die mooie functies en voorzieningen zijn er niet voor iedereen. Veel inwoners kunnen dergelijke uitjes in eigen stadsdeel niet betalen. Dat is voor de ander, de nieuwe bewoner, de yup.

Amsterdam is en blijft waarschijnlijk populair, en ook Noord is enorm in trek. Er wordt veel gebouwd om te voorzien in de behoefte om te wonen. De wachtlijsten voor de sociale huurwoningen zijn enorm; 15 jaar wachten is normaal. Voor mensen die niet meer in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, omdat ze net iets meer verdienen, is ook amper nog wat te vinden op de woningmarkt. Kunnen we dit probleem ooit het hoofd bieden? En als we volledig inzetten op het bouwen van woningen, hoe komen al deze mensen dan nog van A naar B binnen de stad? Moet de auto volledig geweerd worden uit de stad? Waar gaan mensen sporten?

Kort gezegd: waar gaat dit naar toe? Of moeten we ons juist afvragen waar het ophoudt? Dit zijn allemaal vragen die we samen in de Omgevingsvisie voor Amsterdam in 2050 beantwoorden. Daarom wil ik iedereen oproepen vooral van je te laten horen! Voor meer informatie: https://amsterdam2050.nl/.

Erna Berends