In de rij voor Kometenbrood

Algemeen
Vrijdag kneeddag. Lard en een van zijn stagiaires hard aan het werk.
Vrijdag kneeddag. Lard en een van zijn stagiaires hard aan het werk. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

TUINDORP OOSTZAAN – Het begon als een hobby om de coronatijd te doden en groeide uit tot een bruisend bedrijf, dat nog lang niet aan zijn plafond zit. Lard Breebaart bakt thuis Kometenbrood en heeft daar enorm veel succes mee. Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen helpen moeder Saskia en drie stagiaires mee. En tijdens het kneden denkt de 43-jarige Tuindorper alvast na over de nabije toekomst: zijn bakkerij aan huis, Studio Pan, verhuizen naar een ruimer bedrijfspand, voordat die echt uit zijn jasje groeit.

Het is vandaag kneeddag, zoals elke vrijdag en maandag. In de smalle gang van de woning aan de Kometensingel, waar voorheen de fietsen van de kinderen stonden, treffen Lard en een van zijn stagiaires de voorbereidingen zodat de oven op volle toeren kan draaien. Zaterdag en dinsdag liggen er dan weer Kometenbroden klaar voor de klanten, die in een lange rij op de stoep staan. Het brood blijkt in de smaak te vallen. Maar het is ook de opgewekte uitstraling van Lard Breebaart die een grote gunfactor in de hand werkt. En laten we eerlijk zijn: in deze zware tijden kunnen we wel wat positiviteit gebruiken.

Nederland grotendeels op slot 

Het begon allemaal op die – naar later zou blijken – historische 7 maart 2020. Een even onbekend als venijnig virus kwam om de hoek kijken en Nederland ging grotendeels op slot. Voor Lard Breebaart zou dat het begin zijn van een – ook naar later zou blijken – gouden idee.

Brood in ruil voor jam

“Ik was freelance merkenstrateeg in de voedselindustrie, maar dat hield door de coronacrisis op”, vertelt hij aan de eettafel, die bezaaid is met taartvormpjes. Studio Pan levert immers niet alleen brood. Tussendoor steekt hij vrolijk een hand op als twee buurtbewoners buiten langs het raam lopen. “Om wat te doen te hebben ben ik zuurdesembrood gaan bakken. Maar dat moest ik eerst nog even leren, want ik kom niet uit een bakkersfamilie. De broden gaf ik weg aan buren en in ruil daarvoor kreeg ik onder andere jam. Het was mijn manier om met de coronacrisis om te gaan en af en toe buurtbewoners te spreken. Ik dacht: na corona stop ik ermee.”

De vraag nam toe

Het liep anders. De coronacrisis duurde voort. Maar dat niet alleen. De Kometenbroden vielen in de smaak vanwege het lichte en toegankelijke karakter en de vraag nam toe. Voor Lard twee redenen om serieus werk van de bakkerij te maken. De productie steeg van vijftig naar honderd broden per week en Lard schakelde hulpkrachten in.

“Ik nam drie stagiaires aan. Daar hoefde ik niet naar te zoeken. Als iets leuk gaat, komen de mensen vanzelf op je af. Zo werkt dat. Mijn moeder helpt ook mee. Zij runt de patisserie.”

Ingeschreven bij Kamer van Koophandel

Tussen het kneden, bakken en verkopen door heeft Lard zijn bakkerij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Studio Pan vond hij een mooie naam. De huishouding staat nu geheel in het teken van de productie van Kometenbroden. De voorbereidingen op vrijdag en maandag, de verkoop op zaterdag en dinsdag. Voor de deur staat elke keer een lange rij. “Waarom maar twee dagen open?”, laten steeds meer klanten zich ontvallen.

Tja, waarom maar twee dagen? Lard Breebaart denkt alweer verder. “Ik overweeg om op termijn drie dagen open te gaan. Maar dan wel verhuizen naar een bedrijfspand, want we groeien nu al uit ons jasje.”

Het begon als hobby...