Column

Van Onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Noord op weg naar werk

Afgelopen week mocht ik een onlinebijeenkomst van de stagecarrousel bijwonen. Binnen het carrousel maken werkzoekende jongeren uit Noord kennis met bedrijven uit het stadsdeel. Door de ontwikkelingen aan onze kant van het IJ is er de afgelopen jaren veel bedrijvigheid naar Noord getrokken. Toch profiteren de bewoners nog te weinig van deze economische groei. Er zijn natuurlijk bedrijven die het nu heel moeilijk hebben, maar er bestaan ook bedrijfstakken die kampen met een tekort in arbeidskrachten.

De afgelopen periode maakten jongeren een online ronde langs verschillende bedrijven in het Hamerstraatgebied. Echt heel jammer dat ook hier moest worden overgestapt op een online aanpak. Je leert een bedrijf natuurlijk veel beter kennen als je er ook echt geweest bent, maar dat is nu even niet anders. De stagecarrousel werkt twee kanten op: bedrijven worden gewezen op werkzoekende jongeren die bij wijze van spreken om de hoek wonen en voor jongeren gaat er soms een hele nieuwe wereld open. Het opbouwen van een netwerk is voor jongeren van groot belang. Door mensen te spreken die je anders nooit ontmoet zou hebben, gaat er niet alleen een hele nieuwe wereld voor je open, maar je krijgt ook de kans om daar onderdeel van te worden.
Daarnaast wordt er overigens op dit moment een mooie aanpak jeugdwerkloosheid over de stad uitgerold, waarbij jongeren ook een-op-een geholpen worden op weg naar werk. De stagecarrousel zal de komende tijd verder door Noord ontwikkelen, als onderdeel van een groter Banenplan Zaan-IJ. Iedere keer wordt hierbij de verbinding gemaakt tussen een gebied met veel bedrijvigheid en de nabijgelegen woonwijken waarin een groeiend aantal werkzoekende jongeren woont. De komende periode zal u meer horen over de aanpak werk in Noord, waarbij nauw wordt samengewerkt met onze Zaanse buren. Zo profiteren bewoners van de mogelijkheid om werk lekker dicht bij huis te vinden, zelfs op fietsafstand!

Esther Lagendijk