Kritiek op plannen Noorderpark

Algemeen
Het Noorderpark
Het Noorderpark (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - Noorderlingen voelen zich onvoldoende gehoord over de aantasting van het groen in Noord. De plannen voor een evenementenlocatie in het Noorderpark en voor het kappen van flink veel bomen leidden tot protest in de stadsdeelcommissie.

door Tom Tossijn

“Mijn kinderen groeiden op in het Vliegenbos en het Noorderpark”, zei inspreekster Anna Costello vorige week in de vergadering van de stadsdeelcommissie. “Noord is altijd heel groen geweest en dat moet zo blijven. Maak van het Noorderpark iets moois.” Costello hekelde de voorgenomen bomenkap en de aanleg van een evenemententerrein in het park (zie ook de Dames van Buiksloot, elders in dit nummer). Commissielid Dennis Overweg van de Partij van de Ouderen voelde zich ‘in de maling genomen’ over de plannen: “Amsterdam lijkt wel gekker dan Gekke Gerritje. We maken ons druk om CO2 en willen veel bomen planten, we hebben een hele discussie over de plaatsing van grote windturbines, maar de gemeente kapt in Noord doodleuk een hoop volwassen bomen voor een evenemententerrein.” Nicoline van der Torre (GroenLinks) wees erop dat Noord langs de IJ-oever voldoende ruimte en faciliteiten heeft voor evenementen en manifestaties.

‘Dunning’

De stadsdeelcommissie zag te weinig voorbeelden van communicatie met bewoners over de nieuwe aanpak van het Noorderpark. De recente voorlichtingsbijeenkomst (10 februari) maakte dat niet goed: te weinigen wisten ervan. Portefeuillehouders Saskia Groenewoud en Erna Berends betoogden dat het allemaal wel meeviel. “Een deel van de bomenkap is de zogenaamde ‘dunning’ die periodiek in elk Amsterdams park plaatsvindt ten behoeve van meer licht en lucht voor andere bomen”, zei Groenewoud. Na herplanting is er volgens haar per saldo geen sprake van minder bomen in het park. De beschikbare 6 miljoen euro dient niet alleen om een evenemententerrein in het middengebied van het Noorderpark in te richten, maar voorziet ook in het opknappen van paden, grasvelden en picknickvoorzieningen. Volgens stadsdeelvoorzitter Berends gaat het om jaarlijks één groot driedaags evenement met meer dan 2000 (tot maximaal 5000) bezoekers (geen dance of grootschalige popconcerten, wél het traditionele Noorderparkfestival), 5 middelgrote evenementen tot maximaal 2000 bezoekers en meerdere keren per jaar kleinere manifestaties tot 500 bezoekers. Het bestuur vindt dat er genoeg invloed van omwonenden is geweest op de plannen, onder meer via wandelingen met bewoners. Er zijn geen klachten ingediend door omwonenden. De cijfers en de voorgenomen besteding van de 6 miljoen voor het Noorderpark deden de aanwezigen duizelen. Dat deze gemeentelijke bijdrage volgens Groenewoud ‘een enorme kwaliteitsimpuls voor het groen’ zou betekenen, overtuigde de commissie niet. Het debat eindigde met de belofte van de bestuurders om binnenkort een ruimschoots van tevoren bekendgemaakte voorlichtingsbijeenkomst te organiseren over het Noorderpark.
Diverse buurtgroepen en actieve omwonenden organiseren een demonstratie tegen het evenemententerrein en de bomenkap: zaterdag 27 februari om 14.00 uur op het middenstuk van het Noorderpark. Mondkapje opdoen en 1,5 meter in acht nemen. Meer informatie: OM groep op Facebook.