Noordvoerders halen jongeren naar de stembus

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

NOORD - Jongeren uit Amsterdam-Noord starten een eigen verkiezingscampagne om leeftijdgenoten naar de stembus te krijgen. Op 24 februari zijn de Noordvoerders gestart met hun campagne (voor en door jongeren) op Instagram. 

Als onderdeel van de campagne staan op de muur rond de Tolhuistuin de partijprogramma’s van partijen die op de kieslijst staan voor de aankomende verkiezingen. In de weken in aanloop naar de verkiezingen op 17 maart, voeren jongeren uit Noord campagne om zoveel mogelijk jongeren naar de stembus te krijgen. De groep jongeren, de Noordvoerders, starten een eigen bedachte en gemaakte campagne.

De campagne bestaat uit verschillende video’s waarin zij vertellen waarom ze gaan stemmen. De jongeren kozen hiervoor plekken in Noord die voor henzelf van veel betekenis zijn, bijvoorbeeld hun oude basisschool, een jeugdcentrum of juist iconische spots voor de echte Noorderlingen. Op Instagram houden ze in de aanloop naar de verkiezingen een aantal insta-live sessies, met onderwerpen als waarom stemmen, waarop je stem te baseren en hoe krijg je meer vrouwen en diversiteit in de Tweede Kamer?

Tekst gaat onder deze video door

Als onderdeel van de campagne staan de partijprogramma’s van de politieke partijen op een 30 meter lange muur rondom de Tolhuistuin gedrukt. Door de grote hoeveelheid partijen kan het lastig zijn om overzicht te krijgen. Op een gedeelte van de muur zijn daarom voor de snelle voorbijganger de samengevatte speerpunten te lezen. Ook zijn hier QR-codes te vinden die de bezoekers naar de betreffende websites doorverwijzen. De muur is een initiatief van Tolhuistuin in samenwerking met grafisch ontwerper Katja van Stiphout. Op de verkiezingsdag zelf organiseren de jongeren een feestelijke stemervaring. Samen met Stekks & kunstenares Hedy Tjin, zorgen ze dat de locatie er op en top uitziet. Met de programmeurs van Paradiso brainstormen ze over een muzikale omlijsting met DJ's, een silent disco in de rij. Ze regelen een photo booth en winacties voor de jongeren die komen stemmen. Noordvoerders is een initiatief van Tolhuistuin en DOCK jongerenwerk Amsterdam Noord.