Nieuwe aanpak werkloosheid in Noord

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

NOORD - De Social Impact Company ImPower (gesteund door de Gemeente Amsterdam) start binnenkort met een nieuw project: werkzoekende 35-plussers, werkzoekenden met een arbeidsbeperking én statushouders in Amsterdam-Noord aan het werk krijgen in 2021 en 2022. Dit doen zij door andere werkzoekenden aan te nemen, tot ‘peercoaches’ op te leiden en in te zetten om deze werklozen te empoweren.

Sinds 2016 draait ImPower als regulier project in Amsterdam, gericht op jongeren. De doelgroep is nu uitgebreid met werkzoekende 35- en 50-plussers, mensen met een arbeidsbeperking én met statushouders. Arjan te Wierik, Chief Impact Officer en oprichter van ImPower: “Deze doelgroep is relatief nieuw. Onze werkwijze? Werklozen kunnen zich met andere werklozen identificeren. Ze kennen hun struggle en kunnen hun zelfvertrouwen opkrikken. ImPower neemt daarom werkzoekenden aan, leidt ze op en geeft ze een functie als zogenaamde ‘peercoach’. En dat werkt. Het doel: kansenongelijkheid tegengaan. 50-plussers worden nog steeds veelvuldig afgeschreven; ze solliciteren zich suf en worden nergens uitgenodigd. Ook mensen met een verkeerde achternaam of afkomst, een gat in een c.v. of fysieke of psychische beperkingen worden teleurgesteld en krijgen vaak niet de kans die zij verdienen.”

Wat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt over het algemeen gemeen hebben is dat ze door veel negatieve ervaringen met solliciteren uit balans zijn geraakt. Empowerment is daarom een expliciet onderdeel van ImPower, vertelt Arjan te Wierik: “De kern is: wat heb je nodig om je droombaan te verwezenlijken of überhaubt een baan te scoren? Het begint bij vertrouwen krijgen en contact maken. Het gesprek aangaan. Dát is wat de peercoaches doen: ze leren eerst iemand goed kennen. Een klantmanager van de gemeente heeft daar vaak de tijd niet voor.”

De Social Impact Company ImPower is al zo’n zes jaar bezig met het opleiden en inzetten van peercoaches. Ze hebben de afgelopen jaren zo’n 90 peercoaches opgeleid. Deze mensen hebben meer dan 600 werkzoekenden weer aan het werk gezet. Kijk voor meer informatie op: impower.social.