Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Groene impuls

Er heerst onrust in Noord over het groen in ons stadsdeel. Zaterdag verzamelden mensen zich in het Noorderpark om hun ongenoegen te uiten over de plannen in het middengebied en ook in de media sprak men zich uit. Ik begrijp de kritische houding van de inwoners van Noord. Het groen in Noord moet gekoesterd worden, als groenste stadsdeel van Amsterdam. Iets waar ik me al langer voor inzet. Bijvoorbeeld door het opstellen van de Integrale Landschapskaart Noord om het groene karakter van het stadsdeel niet alleen behouden, maar ook te versterken. Wel is het belangrijk dat de feiten in de discussie over de aanpak van het Noorderpark kloppen. Onder andere dat er één boom wordt gekapt voor het terrein in het middengebied, en dat er niet enkel dunne bomen worden geplant ter compensatie langs het kanaal. Hier ga ik dan ook graag over in gesprek.

Tegelijkertijd blijven we ons inzetten voor het versterken van het groen in heel Noord. Er lopen verschillende groenprojecten. Zo geven de bewoners van Elzenhagen Noord en de Kleine Wereld samen met het stadsdeel een groene impuls in het gebied ten oosten van de wijk Elzenhagen Noord en ten noordwesten van de wijk de Kleine Wereld. Dit is onderdeel van het Buikslotermeerpark. Ik ga even terug in de tijd: een aantal jaar geleden zijn de oorspronkelijke woningbouwplannen in Elzenhagen Noord in de noordoostelijke hoek aangepast. Eigenlijk zou dit groene gebied ook onderdeel uitmaken van de woningbouwplannen. Bewoners hebben destijds hun stem laten horen gedurende participatie voor meer groen en ruimte voor recreatie en spelen. Op basis van deze punten is het plan toen aangepast.

Deze aanpassing was het startschot om aan dit groene gebied een impuls te geven. Het was er natuurlijk al fijn om te lopen, spelen en de hond uit te laten. Maar er kan meer. Bovendien komen er meer mensen in de buurt wonen die ook gebruik gaan maken van dit gebied. Samen met bewoners hebben studenten van de Hogeschool van Amsterdam en de Academie van de Stad in 2018 wensen en ideeën opgehaald en omgezet naar een plan. In het zuidelijke parkdeel komt naar aanleiding van deze wensen een natuurspeeltuin voor jong en oud. De verouderde speelvoorzieningen worden vervangen en uitbreid, in combinatie met gelegenheid om rustig te zitten. Er worden veelal natuurlijke materialen gebruikt voor de inrichting. Door de aanleg van een bloemenweide, een beleeftuin, een struintuin en een junglezone wordt naast de avontuurlijke en natuurlijke beleving ook de biodiversiteit versterkt. In het noordelijke parkdeel krijgt vooral het groen een impuls door middel van meer bloeiende beplanting en ‘dood hout’. Dit is goed voor insecten, maar ook vogels en andere dieren. Hiermee is het gebied bij uitstek ook geschikt als buitenlokaal voor natuur- en milieueducatie.


Voor de zomer dit jaar wordt gestart met de uitvoering. Ik hoop dat u er een kijkje gaat nemen, een ommetje gaat maken en gaat genieten van het resultaat. Een resultaat dat door een mooie samenwerking met bewoners tot stand is gekomen.

Saskia Groenewoud