‘Vrouwen uit Noord zoek elkaar op’

Algemeen
Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk aan het woord.
Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk aan het woord. (Foto: screenshot van livestream)

NOORD - Op Internationale Vrouwendag, maandag 8 maart, is de livestreambijeenkomst Vrouwen in Noord uitgezonden. Dit is opgenomen vanuit in een studio in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Stadsdeelvoorzitter Erna Berends opende, via een videochat, de bijeenkomst. Stadsdeelbestuurder Saskia Groenewoud moest door privéomstandigheden verstek laten gaan en stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk was in de studio aanwezig om daar de Vrouwenagenda Noord 2021-2022 te presenteren.

door Wendy Ruittemanz

Op de vraag aan Berends wat zij zelf met met deze dag heeft was het antwoord: “Eigenlijk dacht ik altijd dat dit iets was voor een andere generatie. Maar tijdens mijn werk in Noord heb ik gemerkt dat dit wel heel erg belangrijk is. Het is van belang dat vrouwen elkaar weten te vinden om elkaar te helpen en te steunen. Je kunt meer van elkaar leren dan je denkt. Zoek elkaar op! Misschien heb je niets te halen, maar wel wat te brengen”, aldus Berends.

Lagendijk vertelde dat de economische zelfstandigheid van vrouwen in Amsterdam-Noord laag is. Zelfs veel lager dan in andere stadsdelen. Vervolgens presenteerde zij de Vrouwenagenda. De drie belangrijkste speerpunten hierin zijn: Vrouwen vinden en verbinden, de weerbaarheid en veerkracht van vrouwen vergroten en vrouwen op weg helpen naar werk en inkomen. “Naast economische onafhankelijkheid is het belangrijk dat vrouwen wel een netwerk hebben waar ze altijd op terug kunnen vallen. Wij willen vrouwen helpen om de weg te vinden naar de instanties”, aldus Lagendijk.

Via amsterdam.nl is de gehele livestream - met onder meer nog een panelgesprek en enkele vertegenwoordigers van vrouweninitiatieven in Noord die aan het woord kwamen - nog terug te kijken.