Noord & Brand

Rekenen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Ik gebruik internet via mijn smartphone, een provider levert onbeperkt internet. Maar kijk je eens een film dan moet je vaak al voor de plaspauze GB’s aanvullen. Een tijdrovend gedoe want het internet heeft dan een slakkengang en onhandig lange codes moeten het weer vlottrekken. Onbeperkt heeft hier verborgen grenzen.

Was deze provider een spareribs-restaurant voor kluiven zonder limiet dan zou je nooit meer teruggaan. Het is een goed voorbeeld van commercieel cynisme dat de burger in de maling neemt. Het holt ook waarden uit: het verrukkelijke woord on-be-perkt blijkt achteraf een onvervalst stuk kruideniersjargon. Als burger moet je als het ware continu op je hoede zijn voor de obscure rekensommen van de commercie en, helaas, ook de overheid.

Neem de toestand in het Noorderpark, waar een evenemententerrein moet komen. Het stadsbestuur vroeg 62 kapvergunningen aan maar slechts één boom wordt omgehakt. Rara. Het gegoochel met cijfers wordt nog adembenemender als je hoort dat het stuk park rigoureus groener wordt terwijl het asfalt oprukt.

Laat je niet verblinden, het is een truc, voor de bühne! De bomen gaan wel degelijk om alleen noemen ze dat onderhoud - en dan telt het blijkbaar niet. Dat onderhoud vindt plaats in een uitgedund stuk bos waarin het laatste jaar - hocus pocus - een flink aantal bomen op mysterieuze wijze verdwenen zijn.

Ik hou er wel van om meegevoerd te worden naar magische toverwerelden van allerlei. Maar deze volksverlakkerij is echt een stap te ver!

Simon de Boer