Column

Van Onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

De Noordse Vrouwen

Afgelopen maandag was het Internationale Vrouwendag. Ook in Noord is er werk aan de winkel als het gaat om de positie van de vrouw. De economische zelfstandigheid van vrouwen in ons stadsdeel loopt achter ten opzichte van de situatie in andere stadsdelen. Bovendien blijkt uit een aantal incidenten van de afgelopen jaren dat er echt nog te veel vrouwen zijn die leven in een sociaal isolement en onvoldoende de weg weten naar bijvoorbeeld hulpinstanties. Dat alles is dan ook de reden dat er het afgelopen jaar gewerkt is aan de Noordse Vrouwenagenda.

Een jaar geleden begon het allemaal met een succesvol vrouwenontbijt, waarbij de knelpunten benoemd werden. Gezamenlijk is er toegewerkt naar een Vrouwenagenda die maandag op Vrouwendag tijdens een onlinebijeenkomst vanuit Pakhuis De Zwijger werd gepresenteerd. Tegelijkertijd werd het Noordse Vrouwennetwerk met bijbehorende website gelanceerd: www.amsterdam.nl/noordsevrouwen. Binnen dit netwerk bundelen vrouwen hun krachten; Noordse vrouwen helpen elkaar!

Naast de presentatie was er een mooi panelgesprek over het belang van financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Zo benadrukte Astrid Burgman (leerkracht bij De Vier Windstreken en juf uit ‘Klassen’) dat meisjes hun kansen moeten pakken en vooral het werk moeten gaan doen waar ze gelukkig van worden. Aaliyah Bochhah van Mama’s Koelkast deed een pleidooi voor betere afstemming tussen vaders en moeders en vooral voor goede afspraken over de taakverdeling.

Met de Noordse Vrouwenagenda wordt er gewerkt vanuit drie ambitielijnen; vrouwen vinden en verbinden, vergroten van weerbaarheid en veerkracht en vrouwen op weg helpen naar werk en inkomen. Met de realisatie zijn we ondertussen al volop aan de slag en zo ontstaan er meer en meer mooie initiatieven. Zoals Lets meet, waarbij vrouwen samen gaan bewegen en koken, de trainingen van Single Supermom om alleenstaande moeders aan het werk te helpen en het programma van participatiecentrum Eva en Adam met Stichting Malak voor het meer weerbaar maken van vrouwen in het oostelijk deel van Noord. Alles voor en door vrouwen. Het gaat erom dat Noordse vrouwen elkaar ondersteunen, en helpen waar nodig.

Esther Lagendijk