Stevige ambities voor kunst en cultuur in Noord

Algemeen
Ook de Rietwijker in de Banne wordt genoemd als theatervoorziening voor de buurt.
Ook de Rietwijker in de Banne wordt genoemd als theatervoorziening voor de buurt. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - Nieuwe kansen voor kunst en cultuur in Noord, die stonden afgelopen woensdag centraal in de presentatie van cultuurambtenaar Louis Pirenne in de stadsdeelcommissie. Het gesprek ging over het nieuwe ‘Ambitiedocument kunst en cultuur’ van het stadsdeelbestuur. Noord blijft immers de komende jaren doorgroeien en culturele voorzieningen moeten met die groei gelijke tred houden. Er zijn ook nog achterstanden op cultureel gebied die moeten worden ingelopen.

door Tom Tossijn

In de huidige vierjarige bestuursperiode is er in Noord, Nieuw-West en Zuid-Oost, weer tijd, ruimte en geld om kunst en cultuur tegen het licht te houden. Een eigen cultuurbeleid was immers de afgelopen jaren in de Amsterdamse stadsdelen wat ingezakt. Dat was het gevolg van autonomieverlies van de stadsdelen en het gemis aan een eigen stadsdeelbegroting met inhoudelijke keuzes. Centraal gebeurde er van alles in de cultuursector, decentraal heerste rust. Dat de Noordse cultuurportefeuille goed en grondig wordt aangepakt bleek woensdagavond uit de presentatie van Louis Pirenne, die onlangs – na een uitstapje van drie jaar in Nieuw-West – weer terugkeerde naar Noord. Samen met een oud-directeur van een hooggewaardeerd theaterfestival als bestuurder – Esther Lagendijk – heb je in Noord een gouden koppel voor vernieuwing en verruiming van het kunst- en cultuurbeleid.

Die vernieuwing en verruiming doordesemt het hele ambitiedocument, het beleidsvoornemen waarover de stadsdeelcommissie de komende weken gaat adviseren. De koe wordt stevig bij de hoorns aangepakt. Vier hoofdpunten vergen extra aandacht, stedelijk geld en inspanning: kunst en cultuur in wijken die verder weg liggen van cultuurmagneet IJ-oever, meer stedelijke instellingen naar Noord, het Buikslotermeerplein ontwikkelt zich tot cultuurplein en tenslotte verfraaiing van buurten en wijken door meer en aansprekender buitenkunst. Ga er maar aan staan. Pirenne: “Deels gaat het om vernieuwing en uitbreiding, deels om het inlopen van achterstanden in Noord. Dat wil zeggen meer professionele cultuur in Noord zoals theater, beeldende kunst, muziek en musea, wellicht ook door vestiging van dependances van grote Amsterdamse instellingen in Noord. We leggen de nadruk niet zozeer op de al ruimschoots van cultuurinstellingen voorziene noordelijke IJ-oever, maar juist op de achterliggende wijken. Als stedelijke instellingen, bijvoorbeeld de Melkweg, actief willen worden in Noord verwachten wij wel nauwe samenwerking met Noordse organisaties. Of wat er zich verder vanuit grote Amsterdamse instellingen aandient”, aldus Pirenne. In het document wordt ook de Rietwijker in de Banne genoemd als theatervoorziening voor de buurt.

Portefeuillehouder Esther Lagendijk benadrukte woensdagavond het belang van niet alles in je eentje aanpakken, maar vooral samen te werken met de Cultuurtafel waarin nagenoeg alle kunst- en cultuuraanbieders in Noord zijn verenigd. Lagendijk: “Er komt nu extra stedelijk budget en we laten veelbelovende instellingen naar Noord komen. Vooral in het Noordwesten en Noordoosten zijn nieuwe initiatieven nodig. We gaan goed kijken wat er nog in wijken en buurten moet worden gerealiseerd.” Van groot en stadsdeelbreed belang is, volgens het document, dat er op het Buikslotermeerplein een vestiging komt van allure, zoals een theater of een museum. De rode loper daarvoor is uitgelegd door de verbinding met de stad: heel Amsterdam en omstreken kan uitstappen op het metrostation. En daar mag ook best een scheutje nachtcultuur en meer uitgaansleven naast het winkelcentrum bij. In de stadsdeelcommissie is het Ambitiedocument alvast positief ontvangen. Margo Andriessen (D66) vond de inhoud ‘heel stimulerend’ en ‘fantastisch’. Zij brak ook een lans voor ‘vergeten’ locaties, zoals de leegstaande Augustinuskerk in Nieuwendam. Over enkele weken komt het advies van de stadsdeelcommissie op tafel.