Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Meer groen, minder steen

Als ik het heb over De Wieden, weet u welk stukje Noord ik dan bedoel? De bewoners van de buurt De Kleine Wereld zeker wel. En ze zijn heus niet de enige. Maar ik vermoed dat er ook mensen zijn, zelfs bewoners die al lang in ons stadsdeel wonen, die ook niet meteen weten waar het ligt. Mocht dat zo zijn dan raad ik u aan er eens heen te wandelen of te fietsen. Het is er namelijk prachtig.

De mensen die er misschien nog nooit of zelden zijn geweest zijn, weten vast prima waar de bomengarage staat. Of waar ze de Hema aan het Buikslotermeerplein kunnen vinden. Als u vanaf daar om u heen kijkt ziet u De Wieden. Het begint daar bij het water en dan onder het viaduct door komt u op een mooie manier De Kleine Wereld in. Een combinatie van water met prachtige bomen. Rustig en een beetje donker doordat de bomen zo groot zijn. Zeker een heerlijke plek op een warme dag.

De Kleine Wereld is de buurt met, in de statistieken, de grootste problemen. Het wordt ook wel een kwetsbare buurt genoemd. Al wonen en leven er mensen die sterk zijn. Die er voor elkaar zijn en voor hun omgeving zorgen. In De Kleine Wereld groeien procentueel, vergeleken met alle andere buurten in ons stadsdeel, de meeste kinderen op in armoede. Het is de buurt met de meeste mensen met gezondheidsproblemen. Daarnaast zijn er ook problemen op het gebied van leefbaarheid, wat gaat over de openbare ruimte, maar ook over hoe mensen met elkaar omgaan.

Aan het werk dus. Dat doen we ook, samen met andere partijen waaronder de woningcorporaties. Er is al een tijd terug een prachtige speeltuin gerealiseerd. Ook bewoners zijn aan de slag gegaan met belangrijke thema’s zoals armoedebestrijding, eenzaamheid en sport met het buurtbudget dat voor hun buurt beschikbaar kwam. Verder willen we in de toekomst echt meer inloopplekken voor hulp in deze buurt voor elkaar krijgen, en er komt een beweegtuin om bewoners te stimuleren meer te bewegen. Er is ook hard gewerkt aan het deel van De Wieden aan de kant van het Buikslotermeerplein. Het gebied tussen het water en de bomengarage, wat voorheen bestond uit een fietspad en een groot veld betontegels. Een ruim wandelpad is natuurlijk fijn en nuttig, maar dit was heel veel steen. Een stuk niemandsland tussen het winkelgebied en een woonbuurt. Met meer groen, bankjes en prullenbakken en straks een fontein is het straks een prettige plek om te zijn. Zo nodigt het meer uit om kennis te maken met de charme van De Kleine Wereld.

Nieuwsgierig geworden naar de opknapbeurt van De Wieden? Bekijk het filmpje hier.

Erna Berends