Ambities kunst en cultuur positief ontvangen

Algemeen
Kansen voor een culturele centrumfunctie van allure, inclusief uitgaansleven en nachtcultuur.
Kansen voor een culturele centrumfunctie van allure, inclusief uitgaansleven en nachtcultuur. (Foto: Pixabay)

NOORD - De stadsdeelcommissie is, met kanttekeningen, afgelopen woensdag ruimhartig akkoord gegaan met het door het dagelijks bestuur geproduceerde ‘Ambitiedocument Kunst en Cultuur in Noord’. In dat document (zie ook Noord-Amsterdams Nieuwsblad van 2 weken geleden) geeft het dagelijks bestuur een weergave van zijn plannen voor de Noordse culturele voorzieningen, publieksfuncties, podia en overig aanbod. Beeldende kunst, theater, muziek, optredens voor jeugd en jongeren, nieuwe accommodaties inclusief een toonaangevend theater of museum op het Buikslotermeerplein - het zit er allemaal in.

door Tom Tossijn

De commissie wilde in haar reactie de voornemens nog wel even aanscherpen betoogde Nicoline van der Torre (GroenLinks). Er worden wel erg weinig ambities toegedeeld aan culturele voorzieningen die er al zijn in Noord zoals bijvoorbeeld de muziekschool, het historisch centrum of het aanbod op de NDSM-werf. Ook mag het stadsdeel wel meer inzetten op het cultuuraanbod zelf en de programmering, in plaats van alleen kostbare bouwplannen van musea of theaters. En de bereikbaarheid, ook in letterlijke zin, kan beter aldus Van der Torre. Een nieuwe grootstedelijke voorziening zoals het Bijlmerparktheater of de Meervaart zou ook volgens haar in Noord niet misstaan op het Buikslotermeerplein. Dat is een oude droom van voormalig stadsdeelvoorzitter Rob Post, die zich daar vele jaren geleden al voor inzette. Nu het metrostation er ligt zijn er nieuwe kansen voor een culturele centrumfunctie van allure, inclusief uitgaansleven en nachtcultuur.

Portefeuillehouder Esther Lagendijk kon in haar reactie goed leven met de aanbevelingen uit de commissie. Over behoud en ontwikkeling van bestaand aanbod zal ze nog scherper zijn in de definitieve versie van het document. Meer en intensiever samenwerking tussen instellingen, met de zogenaamde Cultuurtafel als medium, krijgt extra aandacht. Over alle nieuwe vierkante meters (bijvoorbeeld theater of jongerenmuziek) wordt nader overlegd – dat is volgens Lagendijk nog heel complex met tal van instellingen die elkaar beconcurreren bij de beschikbare ruimte en accommodaties. Lokaal aanbod in de vorm van grote volkstheatervoorstellingen in de oude wijken van Noord was immens populair en moet weer terugkomen, net zoals andere projecten die cultuur en welzijn met elkaar verbinden. En hopelijk kan er iets moois gebeuren met de al tijden leegstaande Augustinuskerk op de Nieuwendammerdijk.