Over het IJ Festival in nieuwe vorm

Uitgaan
Zeecontainerprogramma op het Over het IJ Festival.
Zeecontainerprogramma op het Over het IJ Festival. (Foto: Moon Saris)

NOORD - Over het IJ is vol goede moed een nieuwe festivaleditie aan het voorbereiden die plaatsvindt van 9 tot en met 18 juli. Tijdens deze 2021 editie wordt het hernieuwde (fysieke) samenzijn gevierd met makers en publiek.

Over het IJ daagt de makers uit de restricties van deze tijd te omarmen en in te zetten in het zoeken naar nieuwe vormen om juist nú de intimiteit, nabijheid, verbindingen en ontmoeting met publiek te creëren waar iedereen zo naar verlangt, zonder artistieke concessies te doen. De vernieuwde relatie tussen het publiek en de makers wordt opgezocht en onderzocht op bijzondere locaties rondom de NDSM-werf en in Amsterdam-Noord.

Over het IJ gelooft hartstochtelijk in kunst die niet alleen over de samenleving gaat, maar ook midden in de samenleving staat. De stad is de inspiratiebron én het podium. De ontwikkelingen in het afgelopen jaar gaven makers extra urgentie voor reflectie op onze samenleving en de pijnlijke en kwetsbare plekken hierbinnen. De noodzaak tot verandering en om hierop (politieke) actie te ondernemen, is wat veel makers in de 2021-editie met elkaar delen. Ze zoeken naar spannende nieuwe discipline overstijgende vormen die zich verhouden tot deze tijd in vorm en inhoud. Ze weten zich hierdoor meer dan ooit te verhouden tot onze context van de stad, de locaties en stukjes grond waarop ze staan en de thema’s die hier spelen. Van grote maatschappelijke vraagstukken rondom klimaat, black lives matter, feminisme tot onze persoonlijke en collectieve verhouding tot de natuur en onze directe leefomgeving. Maar ook hoe het teruggeworpen zijn op onszelf en ons eigen lichaam een zoektocht opleverde in onze omgang met thema’s als eenzaamheid, angst, geestelijke gezondheid, identiteit en seksualiteit. Voor meer informatie zie: overhetij.nl.