Bier als bindmiddel

Algemeen
Peter Henry Top wil het biergevoel delen.
Peter Henry Top wil het biergevoel delen. (Foto: Rodi Media/MvS)

NOORD - Bier loopt als een goudgele draad door het leven van Peter Henry Top uit Tuindorp-Oostzaan. De 35-jarige Tuindorper is bedrijfsleider van biercafé Gent aan de Schinkel nabij het Amsterdamse Vondelpark, organiseert bierproeverijen en pubquizzen – desgewenst onder het genot van een biertje – en volgt een opleiding tot biersommelier. Het biergevoel delen, dat is zijn missie als bier-influencer. “Er gebeurt altijd wel wat als je een biertje drinkt.”

Door Marcel van Stigt

In Engeland gingen de deuren van de pubs eindelijk weer van het slot, in Nederland is de hoop op een spoedige openstelling van de horeca de grond in geboord. Zoals iedereen die graag in een gezellig café of op een zonnig terras een biertje drinkt, zal ook Peter Henry Top dit betreuren.

Bier is voor hem meer dan een drank om lekker van te genieten. Hij kwam tot dat besef toen hij vanaf de Veluwe naar Amsterdam verhuisde en af en toe een biercafé bezocht. Zittend aan de bar was hij niet alleen gefocust op het biertje dat voor zijn neus stond, maar meer nog op datgene wat zich om hem heen afspeelde. “Cafébezoekers die praatten over het leven, bulderend gelach, een stelletje dat samen een biertje dronk. De sfeer die om bier hangt, het biergevoel, dat heb ik toen ontdekt. Er gebeurt altijd wel wat als je een biertje drinkt.”

Met kunstgeschiedenis als interesse is het voor Top normaal om zich in historie en achtergronden te verdiepen. Hij kijkt graag verder, is benieuwd naar hoe iets ontstaat, het waarom. De verhalen achter kunstwerken fascineren hem, en hetzelfde geldt voor de verhalen achter de populaire volksdrank. Hij heeft er zelfs zijn werk van gemaakt. “Ik wilde meer met bier, het biergevoel delen. Om het verhaal achter bier te kunnen vertellen ben ik voor de Amsterdamse brouwerij Troost op eigen titel rondleidingen en bierproeverijen gaan houden. Niet de klassieke rondleiding zoals dat in musea gebeurt, alles aanwijzen en er wat informatie over geven, want dan onthouden de mensen maar tien procent van wat ze horen, maar verhalen vertellen. En daarna ben ik met pubquizzen begonnen, voor bedrijven, cafés en vriendengroepen.”

De coronacrisis leek een spaak in het wiel te steken. Maar niet bij de pubquizzen. Integendeel. Top schakelde over van fysiek op online en het werd een groot succes. Niet minder dan vijftig pubquizzen heeft hij vorig jaar gehouden. Het succes heeft hem overrompeld, maar het laat zich ook wel weer verklaren. Thuiswerken is nu de norm en een pubquiz is een uitgelezen gelegenheid om op een plezierige manier contact met je collega’s te onderhouden. Ook hier zet Top een bindmiddel in. Het succes is ook te danken aan de maker zelf. Top is een vrolijk type dat van een pubquiz gemakkelijk een even onderhoudende als gezellige aangelegenheid maakt. “Als formule volg ik het voorbeeld van René Froger, die op het podium altijd dezelfde nummers zingt. Dat doe ik ook, maar ik speel wel in op de deelnemers. Zij kunnen me eventueel een bak informatie sturen. Over zichzelf of over hun bedrijf. De quiz gaat ook niet alleen maar over bier.”

Mocht er meer rek in de coronaregels komen, dan zal zich dat misschien vertalen in een afnemend aantal aanmeldingen voor de pubquiz. Er vinden dan weer meer fysieke ontmoetingen plaats. Maar aan de andere kant biedt het dan wel weer mogelijkheden voor de proeverijen en rondleidingen. Peter Henry leidt daarbij de dans, zoals hij dat zelf noemt, en reikt interessante achtergrondinformatie aan. Want waarom is het in het gemiddelde biercafé zo donker? Het wordt geassocieerd met het scheppen van een gezellige sfeer, maar de duisternis dient toch echt om de kwaliteit van het bier hoog te houden. Bier en licht verdragen elkaar immers niet. Zet een biertje maar eens iets te lang onbeschut in de zon. Dat komt de smaak niet bepaald ten goede. En waarom gaat het bekijken van een voetbalwedstrijd gepaard met bier? Omdat het een makkelijke drank is; je hoeft er niet bij na te denken en dat moet je ook niet hebben als je bijvoorbeeld wilt volgen hoe Ajax een 1-2 achterstand weg probeert te poetsen.

En als het weer mag, voetbalmaten die samen naar een wedstrijd kijken, dan klinken ze na afloop samen, met een glas bier in de hand, op de overwinning, of ze nemen na een verloren partij gezamenlijk een troostende slok. Ook dan doet bier het goed als bindmiddel.