De rode zuil van Waterland

Algemeen
De kerk van Zuderdorp in de steigers.
De kerk van Zuderdorp in de steigers. (Foto: Rob Beense)

NOORD - Wie nu door Waterland loopt of rijdt ziet opeens een rode zuil voor zich oprijzen. Hm? Daar stond toch de kerk van Zunderdorp? Klopt, die staat er nog, het spitsje steekt eruit maar de toren is omhuld door rood steigerdoek. Jonge bouwvakkers zijn druk in de weer.

door John Jansen van Galen

Dreigde er gevaar voor en van de toren? "Dat niet direct", zeggen de dames die namens de gemeente het Noord-Amsterdams Nieuwsblad ontvangen. "Maar bij zulke torens is om de dertig jaar grootschalig onderhoud nodig." En bij nader onderzoek blijken dan altijd wel nadere gebreken die ook om ingrijpen vragen. Al sinds de Napoleontische tijd (scheiding van kerk en staat!) is de toren van de gemeente, de kerk die ermee verbonden is hoort aan de kerkelijke gemeenschap. Amsterdam financiert dit werk voor ruim drie ton, met subsidies van Rijk en provincie Noord-Holland. "De ergste overlast is al voorbij",’ zeggen de twee ambtenaren. De steigers verrezen tijdens de schrille kou van februari en toen moest eerst de oude ‘knetterharde’, ‘cementgebonden voeging’ ‘los gejekkerd’ worden, wat een enorme herrie gaf. Omwonenden waren daarvan tijdig op de hoogte gesteld en dat leverde weinig klachten op, want: "Goede communicatie scheelt de helft in de onvrede." De uitvoerder houdt via een appgroep contact met de Zunderdorpers. Het probleem is dat die cementvoegen niet ‘matchen’ met de bouwstenen, anders dan de ‘kalkgebonden voeging’ die nu weer wordt aangebracht. "De gevel kon niet ademen, je kon het zout zo van de stenen bikken." Een deel van die bouwstenen moet dus ook vervangen worden. Het effect kun je straks zelf zien: de combinatie van schelpkalk met zand geeft een veel lichtere tint dan het oude, donkergrijze voegwerk.

Het weer, zonnig en fris, begunstigt vandaag de werkzaamheden, die te koude of te warme omstandigheden slecht verdragen. Het karwei is aanbesteed en wordt uitgevoerd door de firma Burgy uit Leiden, gespecialiseerd in restauratiewerk, die de nadruk leggen op scholing en opleiding, wat verklaart dat veel jeugdig personeel aan de toren werkt. "En ze zijn enthousiast",’ zeggen de dames van de gemeente. "Je moet ze eerder afremmen dan aanmoedigen."’ In de spits zit nog een luik met inscripties uit de tijd van de Duitse bezetting, dat toegang geeft tot de vlaggenmast. Dat zal niet alleen hersteld worden, maar gelukkig ook behouden blijven. ‘Medio zomer’ moet het werk gereed zijn. Tot die tijd zal die rode zuil het beeld van Waterland bepalen.