Niet schamen voor de Voedselbank

Algemeen
Steun krijgen van de Voedselbank is niet iets om voor te schamen.
Steun krijgen van de Voedselbank is niet iets om voor te schamen. (Foto: Pr)

REGIO - Het aantal mensen dat regelmatig honger heeft en onvoldoende in staat is eten te kopen, is groter dan de groep die de voedselbank nu helpt. Schaamte is de meest genoemde reden om niet aan te kloppen voor voedselhulp. Daarom is de voedselbank de campagne ‘Niks om je voor te schamen’ gestart.

Ruim een miljoen Nederlanders leven onder de armoedegrens. De verwachting is dat het aantal mensen dat in aanmerking komt voor voedselhulp onder andere door de economische gevolgen van Covid-19, dit jaar blijft groeien. De voedselbanken verstrekten in 2020 wekelijks voedsel aan 40.000 huishoudens.

Tegenslag

Als Covid-19 iets heeft laten zien het afgelopen jaar, dan is het dat tegenslag iedereen kan treffen. Van jong tot oud, van werkgevers tot werknemers, van startende tot bestaande ondernemers. Veel mensen schamen zich als ze aangewezen worden op tijdelijke hulp van de voedselbank. Terwijl hulp van de voedselbank vaak een eerste stap vooruit is.

Met de landelijke campagne wil de voedselbank potentiële klanten attenderen op hulp van de voedselbank en schaamte voor voedselhulp bespreekbaar maken en doorbreken. De campagne loopt tot en met eind juni. Online is de campagne te zien op YouTube, Facebook en Instagram.