Aantal WW-uitkeringen daalt

Algemeen
Het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam is gedaald.
Het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam is gedaald. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - Het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam is in maart gedaald van 28.138 naar 27.824; een daling van 1,1%. Ook in de rest van Nederland is een daling te zien. Het totaal aantal WW-uitkeringen daalde landelijk met 1,4% van 286.059 naar 282.186. In Groot Amsterdam werden in maart 2021 bijna 37% meer WW-uitkeringen verstrekt dan in maart vorig jaar. Landelijk is deze stijging op jaarbasis met bijna 13% minder sterk. Onder andere de schoonmaaksector werd hard geraakt.

De afgelopen maand steeg het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam met bijna 10% het sterkst in de schoonmaakbranche. De coronacrisis heeft een grote impact op de schoonmaaksector. Door het vele thuiswerken worden kantoren weinig gebruikt en zijn er minder schoonmakers nodig. Dit blijkt uit de onlangs uitgebrachte barometer schoonmaak. Tussen februari 2020 en 2021 steeg het aantal schoonmakers in de WW het sterkst in regio’s rond Amsterdam: Holland Rijnland, Zuid-Kennemerland en IJmond, Zaanstreek/Waterland en Groot Amsterdam. Naast de aanwezigheid van veel kantoren zorgen de horeca en Schiphol in Groot Amsterdam normaliter voor veel werk voor schoonmakers. De zakelijke dienstverlening en de luchtvaart zijn echter hard getroffen door corona. Daarmee zijn ook de baankansen in de schoonmaakbranche in de Groot Amsterdamse regio sterk afgenomen; in tegenstelling tot de meeste arbeidsmarktregio’s waar goede baankansen zijn voor werkzoekenden in de schoonmaak.

Toch zijn er ook nog kansen in de schoonmaak. Voor beroepen als glazenwasser, ongediertebestrijden en gespecialiseerde schoonmakers (gevelreinigers, calamiteiten en cleanrooms) zijn in alle arbeidsmarktregio’s ruim voldoende tot (zeer) goede kansen op werk. Voor deze gespecialiseerde schoonmaakberoepen wordt vaak wel een opleiding gevraagd.