vrijwilliger van de maand

Mohamed

Algemeen
Mohamed
Mohamed (Foto: Marcel Jansen)

NOORD - Iedere maand zetten we een Noordse vrijwilliger in het zonnetje. Deze keer is dat Mohamed, hij doet vrijwilligerswerk in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord.

Wie ben je?

“Mijn naam is Mohamed en ik kom uit Jemen. In mei 2018 kwam ik voor het eerst in Nederland en startte ik als vrijwilliger in asielzoekerscentra waar ik onder andere werkte als vertaler. In juli 2019 kwamen ook mijn vrouw en vier kinderen naar Nederland en toen zijn we in Amsterdam-Noord gaan wonen.”

Hoe maak jij impact?

“In Noord begon ik als vrijwilliger bij de Tolhuistuin. Als er een activiteit plaatsvond, belde ze mij of ik kon komen helpen. Dan hielp ik met het inrichten van de plek, verwelkomde ik bezoekers en gaf ze instructies over de maatregelen in verband met corona. Ik heb heel veel redenen om dit te doen, maar de belangrijkste is dat ik mensen wil helpen. Mijn levensmotto is dan ook: ‘wees er voor anderen, je leeft niet alleen’. Deze heb ik overgenomen van mijn vader.”

Al met al helpt het mij met mijn integratie

Wat is het leukste?

“Het was eigenlijk de eerste mogelijkheid om een connectie te maken met mensen hier. Het is niet makkelijk om in Nederland connecties op te bouwen en dit bracht me contacten en vrienden. Vrijwilligerswerk geeft me een gevoel van geluk. Vaak voel ik me blij als er iemand voor mij is, dus het is nog mooier om er voor iemand anders te zijn.”

Wat brengt dit je?

“Het vrijwilligerswerk bij Tolhuistuin gaf me de kans om met mensen te praten en heeft me heel erg geholpen mijn taal te verbeteren. Ook leerde het vrijwilligerswerk mij over de Nederlandse werkomgeving en de cultuur. Ik ben nu bijna drie jaar in Nederland, maar toch denk ik dat we hier nog steeds als nieuw worden beschouwd, omdat ons leven nog niet 100 procent normaal is. Vrijwilligerswerk geeft me het gevoel dat ik een normaal leven leid en dat is het allerbeste. Al met al helpt het mij met mijn integratie.”

Zelf vrijwilliger worden?

De Vrijwilligers Centrale Amsterdam heeft leuke en zinvolle vrijwilligersklussen in de hele stad. Voor ieders talent en agenda. Kijk in de online vacaturebank op www.vca.nu of maak een afspraak via 020-5301220.