column

Van onze stadsdeelbestuurders

Algemeen
Saskia Groenewoud
Saskia Groenewoud (Foto: Marco Keijzer)

Reizen door Noord

In Amsterdam-Noord wordt veel meer gelopen en gefietst dan voorheen. Ook gebruiken we steeds vaker het openbaar vervoer in plaats van de auto. De afgelopen tijd zijn we ons anders gaan verplaatsen in de groeispurt die nu in Noord gaande is.

In Noord is de auto van oudsher, maar ook nu nog, een belangrijk vervoermiddel. Een vervoermiddel dat in Amsterdam-Noord meer wordt gebruikt dan in andere stadsdelen. Dat is ook niet raar. Rond de Eerste Wereldoorlog, en later vanaf de jaren ’60, heeft Noord twee enorme groeispurten doorgemaakt. Tijdens de groei van de jaren ’60 is vooral de auto-infrastructuur meegegroeid. Denk aan de Klaprozenweg, Johan van Hasseltweg, Cornelis Douwesweg, IJdoornlaan en later de ring A10.

Maar dat is niet de enige reden waarom we in Noord genoodzaakt zijn om bovengemiddeld vaak met de auto te reizen. Onze fiets- en openbaar vervoer-verbindingen in Noord zijn niet optimaal. Zeker als je verder weg woont of werkt van de supersnelle Noord/Zuidlijn.

Om van je huis naar je werk of school te gaan, moet je je immers makkelijk en duurzaam kunnen verplaatsen, in schone lucht met behoud van het groen en cultuurhistorische landschap. Vanaf nu groeit Noord van 100.000 inwoners naar zo’n 180.000 tot 210.000 inwoners na 2040.

Hoe we de bereikbaarheid passend en duurzaam mee kunnen laten groeien in Noord, hebben we laten onderzoeken. . Er is een enquêtes onder bewoners en ondernemers gehouden en een webinar georganiseerd. Dit heeft geresulteerd in het Mobiliteitsplan Amsterdam-Noord 2020-2040. Dit Mobiliteitsplan gaat over de lange termijn en wordt het kader voor plannen voor de uitvoering en participatie in de komende decennia.

Ik wil u graag uitnodigen het Mobilteitsplan Amsterdam-Noord te bekijken Het Mobiliteitsplan wordt tweemaal in de stadsdeelcommissie behandeld. Op 12 mei wordt het plan tijdens de technische sessie doorgenomen en toegelicht. Daarna vindt op 26 mei de behandeling van het advies van het stadsdeel plaats. U kunt beide besprekingen volgen via https://noord.notubiz.nl/

Mocht u willen inspreken dan kan dat uiteraard ook. Om aan te melden mailt u naar bestuursondersteuning.sdn@amsterdam.nl

Saskia Groenewoud