Poëzie op de stoep in Noord

Cultuur
Een van de gedichten op de stoep in een ander stadsdeel.
Een van de gedichten op de stoep in een ander stadsdeel. ((Foto: Granate))

NOORD - Nafiss Nia, bedenker van Poëzie op de stoep (PODS) en directeur van Granate, riep in maart alle Noorderlingen op om hun dichtkunsten in te sturen. Maar liefst 55 dichters zetten hun liefde voor Amsterdam-Noord uiteen in een kort gedicht. Tien van deze kleine ode’s worden straks aangebracht op de stoepen van Noord, om zo hun liefde te delen en van de straat een bloemlezing te maken.

Een driekoppige jury bestaande uit Nelleke Lamme-den Boer, Tieka Masfar en Nafiss Nia zag al snel dat ze een goede dag nodig zouden hebben om uit die 55 inzendingen een selectie van tien gedichten te maken. De gedichten werden ze anoniem voorgelegd, en vervolgens is er unaniem gekozen. “Toch was het niet altijd makkelijk. Tussen de inzendingen zaten ontzettend veel goede gedichten, en we willen dan ook alle deelnemende dichters ontzettend bedanken voor hun bijdrage. De geselecteerde gedichten blijven een verrassing, maar wie de winnende woorden schreven maken wij met veel trots bekend. Dat zijn: Maya Reus, Are Meijer, Carmen van Weering, Wilma van den Akker, Dorro Dunya, Sjaan Flikweert, Pieter Stroop van Renen, Ismay Dotinga, Hoss Wilstra en Marc Iason”, aldus de jury.

De uitvoering van Poëzie op de stoep is afhankelijk van factoren, waaronder financiering, toestemming van gemeente Amsterdam, de weersomstandigheden en natuurlijk de maatregelen rondom covid-19. Hopelijk lukt het deze zomer nog.