Wandelen door Noord

Naar Vogeldorp en Vogelbuurt

Algemeen
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandeltochten.
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandeltochten. (Foto: Corrie Leenhouts)

NOORD - Amsterdam-Noord, ‘groene stad aan het water’, is, anders dan men vaak meent, een uitgelezen wandelgebied, speciaal in Corona-tijd. John Jansen van Galen, 70 jaar wandelaar, neemt onze lezers ook deze week weer mee op pad.

John Jansen van Galen

Ooit door Vogeldorp gelopen? Het doet mij altijd denken aan de vroegere populaire televisieserie Coronation Street: rijtjes lage huizen, de benedenetage meteen onder de kap, kleine voortuintjes, een centraal plein met een sfeer die saamhorigheid suggereert. En meteen aan de overzij van de Meeuwenlaan: de Vogelbuurt, een wijk die overstelpt wordt door sociale problemen, maar met de robuuste architectuur die een eeuw geleden in arbeidersbuurten werd toegepast. Zie de fraaie muurreliëfs in de Putterstraat!

Eerst lopen we door het IJ-plein, een wijk die onlangs is uitgeroepen tot ‘beschermd stadsgezicht’. Hij verrees veertig jaar geleden waar de Amsterdamse Dok Maatschappij haar werf had gehad en de ondernemingsraad eiste dat de nieuwe woningen bestemd zouden worden voor oud-werknemers en bovendien uitzicht moesten bieden op het IJ. De legendarische wethouder Jan Schaefer nam de jonge bouwmeester Rem Koolhaas in de arm, die geen zin had in inspraak, maar wel moest. Hij is zelf blijkbaar niet trots op het resultaat, want in zijn grote overzichtswerk S M L XL ontbreekt het. Frappant zijn de zachte pasteltinten van de flats en het nabije water. Een wonder dat op deze toplocatie nog volop sociale woningbouw bestaat.

Loop even de royale Voedseltuin IJplein in: kolen, peulen, wortels, vruchten en groenten, geteeld door vrijwilligers en bestemd voor Voedselbank en Resto van Harte. Dan gaan we verder langs het water, met zicht op het Java-eiland, en komen via de Motorwal in het Hamerstraatkwartier, nu nog een rommelig, soms enigszins desolaat industriële omgeving, maar binnenkort grootscheeps ‘ontwikkeld’ met woningbouw. Ga er dus nog even kijken! Opnieuw langs de waterkant gaande bereiken we de veersteiger van het Oostveer en daar is ook De Verbroederij, altijd open voor koffie, gebak, broodjes en bier, die je op bankjes aan het IJ kunt verorberen. Het is van oorsprong een strandtent die decennia bij Katwijk aan zee stond en die nu de ‘verbroedering’ dient, met horeca en moestuin. Dan volgt de tocht door Vogeldorp en Vogelbuurt. Op de bordjes aan de gevels op de straathoeken kun je zien hoe de koekoek, sperwer en mus eruit zien naar wie de straten vernoemd zijn. De Adelaarsweg brengt ons terug naar de Koning Willem I sluis waar we begonnen. 

Deze wandeling ook maken? Hieronder is de routebeschrijving te vinden en tevens de vorige 11 wandelroutes.

Routebeschrijving

Begin- en eindpunt: Buiksloterwegveer. Openbaar vervoer: GVB-lijn 38, of metro naar CS en met pont oversteken. Per auto: eventueel parkeren aan Gedempt Hamerkanaal en daar de rondwandeling beginnen en eindigen.Loop naar Willem I Sluis, ga deze naar rechts over. Trap af, rechts houtsnipperpad, rechtdoor fiets/voetpad, rechtsaf zandpaadje, fietspad (Meeuwenlaan) over en linksaf voetpad tussen flats door. Rechtsaf tegelpad naar IJ en nu het water steeds rechts houden (Noordwal). Aan het eind linksaf Motorwal, op Meeuwenlaan rechts en meteen rechts Motorkade. Eerste links Gedempt Hamerkanaal, daarna rechts Aambeeldstraat. Met bocht naar rechts weer naar IJ en dit volgen, na bocht naar links rechtsaf voetpad naar veersteiger. Daar links (Johan van Hasseltweg), eerste weg rechts, dan eerste weg links (Vogelkade) en eerste weg rechts (Vijfde Vogelstraat. In Vogelplantsoen links (Lange Vogelstraat) in, op Vogelplein rechts (Brede Vogelstraat). Linksaf Zamenhofstraat en tegenover Buitenzorg links langs Museum De Noord. Rechtdoor (Korte Vogelstraat), rechtsaf Vogelkade. Linksaf tegelpad. Johan van Hasseltweg oversteken, meteen rechts Meeuwenlaan over en op fietspad links. Tweede weg rechts (Koekoekstraat). Voor kerk links en door poort (Putterstraat). Rechtsaf Sijsjesstraat, linksaf Mussenstraat, links Eksterstraat, rechtsaf Havikslaan, linksaf Sperwerlaan, rechtdoor Spreeuwenpark, rechtsaf Reigerweg, Adelaarsweg over, op fietspad links en met een rechter- en linkerbocht over tunneltracé weer naar de Koning Willem I Sluis. Lengte: 6,5 km, duur 1 uur en 40 minuten. Horeca onderweg: diverse gelegenheden aan Gedempt Hamerkanaal en Aambeeldstraat, aan Johan van Hasseltweg de De Verbroederij.