Mag ik even?!

Geen windmolens in mijn achtertuin

Algemeen
Afbeelding
(Foto: WR/RM)

NOORD - In de rubriek ‘Mag ik even?!’ krijgen lezers van het Noord-Amsterdams Nieuwsblad de kans om hun ervaringen te delen. De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden brieven te redigeren of in te korten. Een brief betekent niet dat de redactie de inhoud onderschrijft.

De foto in het Noord Amsterdams Nieuwsblad van 11 mei spreekt boekdelen. ‘Geen Amsterdamse molens voor onze deur’, staat te lezen op een megaspandoek langs de IJdoornlaan op de grens van Landsmeer. Wat vertelt deze leus mij: Ten eerste geeft het blijk van onwetendheid; alsof de voorlopige inventarisatie van mogelijke windmolen-locaties een puur Amsterdamse aangelegenheid is. Terwijl het onderdeel is van de Regionale Energie Strategie (R.E.S.) voor Noord-Holland-Zuid. Ook de gemeentes Landsmeer maakt daarvan deel uit.

Ten tweede getuigt het van een kortzichtig wij-zij denken. Wij, de dappere, kleine Landsmeerders tegenover de linkse milieufanatici uit het grote Amsterdam. De gedachte achter dit staaltje platte kortzichtigheid is dat de klimaatcrisis een Amsterdams probleem is: laten zij daar hun ‘eigen problemen’ maar oplossen, niet in onze achtertuin. Kennelijk hebben de makers van dit soort spandoeken nog nooit gehoord van de wereldwijde klimaatopwarming, verlies van biodiversiteit, stikstofcrisis, massale houtkap en bosbranden, smeltende ijskappen, ga zo maar door. (Ja, typisch Amsterdamse problemen inderdaad…) Of ze denken dat we nog alle tijd hebben om dat op z’n beloop te laten.

Je ziet deze en soortgelijke spandoeken op tientallen plaatsen in Waterland. Dat moet een flinke duit gekost hebben; er lijken kapitaalkrachtige lobbygroepen achter te zitten. Op een ervan lees ik: ‘RIVM: windturbines slecht voor de Volksgezondheid’. Je hoeft maar even op de site van het RIVM te kijken om te zien dat deze bewering op z’n zachtst gezegd voorbarig en te kort door de bocht is. Wie ook nog de moeite neemt om de zoekgebieden van de R.E.S. te bestuderen komt tot een genuanceerd beeld: sommige van die gebieden liggen dicht in de buurt van woonwijken en volkstuinen. Niet geschikt inderdaad voor megawindturbines. Maar er zijn ook plaatsen waar de hinder van windturbines voor bewoners minimaal zal zijn: langs de golfbaan, bij de voormalige rioolzuivering (tegenwoordig ADM) en rondom het Coentunneltracé.

Populistische leuzen en kreten doen het goed in deze tijd. Nu stennis maken tegen partijen die hun nek uitsteken en straks bij de gemeenteraadsverkiezingen weer massaal stemmen op partijen die de afgelopen decennia hun kop in het zand hebben gestoken. Het is een keus: ben je onderdeel van het probleem of kies je ervoor onderdeel van de oplossing te zijn. Dat laatste kan door bijvoorbeeld lid te worden van een zon- of windcoöperatie. Zo draag je een steentje bij aan een beter klimaat en het levert nog geld op ook. En een goed geweten.

Arnoud Boerwinkel