Wandelen door Noord

Rondje Banne

Algemeen
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandeltochten.
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandeltochten. (Foto: Corrie Leenhouts)

NOORD - Amsterdam-Noord, ‘groene stad aan het water’, is, anders dan men vaak meent, een uitgelezen wandelgebied, speciaal in Corona-tijd. John Jansen van Galen, 70 jaar wandelaar, neemt onze lezers ook deze week weer mee op pad.

John Jansen van Galen

Wie Noord wil kennen, moet de Banne kennen. Kijk eens hoe ruim er toen, in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw nog gebouwd werd. Kom daar nu eens om! Het is sterk overwegend sociale woningbouw, maar met veel groen, water en licht. De vogels zingen dat het een aard heeft, het fluitenkruid bloeit volop. Nog tot 1936 was dit één van de zes ‘bannen’ van het baljouwschap Waterland, met een eigen magistraat en eigen rechtspraak. We beginnen de tocht echter in Floradorp, alias de Rimboe, omdat het er vroeger een woestenij was. Onze kleindochter noemde de wijk ‘de vakantiehuisjes’ omdat de kleine woningen er roze zijn gesausd.

Onder een gemetselde poort door wenden we de steven naar het prachtige Buiksloterkerkje, die liefst ruim vijf eeuwen oud is. Loop het verstilde kerkhof op en sta stil bij de graven. Dan gaan we het Olympische wijkje in, gebouwd in de jaren negentig op voormalige sportvelden. In het midden een plein dat gewijd is aan de Nederlandse gouden medaillewinnaar Bep van Klaveren, met als bijnaam The Dutch Windmill, die in mozaïek in het plaveisel staat. Maak even rondje door het wildernisje op de eilandjes! We lopen om het Boven IJ-ziekenhuis heen dat, nog steeds zelfstandig, over de gezondheid van de Noorderlingen waait. Op het gazon, met stoelen rond een groepje bomen, het kunstwerk ‘Kijken naar hoe bomen groeien’. Ze zullen eerlang in elkaar opgaan.

Onder de IJdoornlaan door lopen we de Banne-Noord in en spoedig langs het Noordhollandsch Kanaal over een waar ‘olifantenpaadje’ dat ontstond doordat Sylvia van Raaphorst hier altijd haar honden uitliet. Na haar dood maakten omwonenden er een houtsnipperpad van en doopten het Sylviapad. Daarna volgen we de groene geluidswal die de wijk scheidt van de A10, zoals voorheen stadswallen dat deden tegen indringers van buiten, maar nu komt de bedreiging van binnen: de oprukkende stadsbebouwing. Hoe lang zal de wal het nog houden? Banne-Noord is bepaald verkeersluw ontworpen en we doorkruisen op ons gemak de wijk, met de Parlevinker, Hebben en Houwen en basisschool De Vier Windstreken (bekend van televisie) in het groene hart. Op de terugweg lopen we door het fraai gerenoveerde Koopvaardersplantsoen, dat probeert twee delen van Banne-Zuid, huur en koop, arm en rijk, te verbinden. Misschien is de fonteinvloer in werking! Dan zien we links van ons alweer het zwaantje in de top van de Buiksloterkerk en keren terug naar de bushalte. Afstand: 4 km, 1 uur. Horeca onderweg: Erva, Banne Centrum. Deze wandeling ook maken? Kijk hieronder voor de routebeschrijving. Hier zijn ook de routes van de dertien vorige in het Noord-Amsterdams Nieuwsblad beschreven wandeltochten door Noord te vinden.

Routebeschrijving 

Begin- en eindpunt: Kamperfoelieweg, bushalte Pinksterbloemstraat (GVB-lijn 34). Loop de Pinksterbloemstraat in, ga onder de poort door en rechtdoor over grasveld naar witte brug. Deze oversteken en voorbij de kerk rechtsaf op voetpad. Daarna rechtsaf en bij nummer 119 linksaf, tegelpad langs huizen. Ga rechtdoor onder een huis door, dan rechts (Fanny Durackstraat) en links over brug. Fietspad oversteken en dan (bij Betaalautomaat) links om ziekenhuis heen, langs kunstwerk van Arjen Lancel. Aan de achterzijde schuin rechts grindpaadje op, oversteken en via tegelpad rechtdoor onder viaduct, fietspad oversteken en linksaf op voetpad. Rechtsaf brug over, rechtdoor voetpad en op Lijzijde linksaf. Bij nr 54 rechtsaf, bij nr 14 linksaf, aan het eind rechts, brug over en meteen rechts houtsnipperpad (Sylviapad). Aan het eind op asfalt links en rechtsaf voetpad. Bij withouten bruggetje linksaf oversteken. Rechtsaf Staghof, onder flat door, rechtdoor langs Hebben en Houwen, daarna linksaf en rechtsaf Parlevinkerpad. Dit pad steeds blijven volgen. Onder viaduct door langs winkelcentrum, Statenjachtstraat oversteken en rechtdoor Koopvaardersplantsoen (eventueel via parallel voetpad rechts) naar viaduct. Daar onderdoor gaan, 2de weg links (Marjolijnstraat), rechtdoor Buiksloterdijk over, schuin rechts Floraweg over, Campanulastraat en rechtsaf Pinksterbloemstraat.