Wandelen door Noord

Rondje Kadoelen

Algemeen
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandeltochten.
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandeltochten. (Foto: Corrie Leenhouts)

NOORD - Amsterdam-Noord, ‘groene stad aan het water’, is, anders dan men vaak meent, een uitgelezen wandelgebied, speciaal in Corona-tijd. John Jansen van Galen, 70 jaar wandelaar, neemt onze lezers ook deze week weer mee op pad.

John Jansen van Galen

Meteen treft je hier de dorpse sfeer, lage vrijstaande huizen onder rode pannendaken, vers geknotte wilden langs een sloot. Capie’s Oort noemden ze Kadoelen vroeger, omdat er zoveel kapiteins in ruste woonden: vlak bij Amsterdam en toch de rust van buiten. Het dorp moet al sinds de 14e eeuw hebben bestaan en was nog tot 1966 een buurtschap van Landsmeer, een kilometer noordwaarts gelegen. We beginnen op het Kadoelenpad en gaan de Kadoelenweg op. Tussen de huizen door zien we de Wilmkebreekpolder tussen de woonwijken liggen. Bij café De Bierhut wordt alvast het EK Voetbal gevierd. In een voortuin staat een boom beladen met vogelhuisjes: die in de vorm van een caravan krijgt van ons de hoofdprijs.

Dan inspecteren we De Groenwinkel, een mooi gesorteerde kwekerij aan het begin van Oostzanerwerf. De nieuwe wijk ligt op grond die eveneens pas in 1966 bij Amsterdam is gevoegd, in verband met de aanleg van de ringweg A10. Er is een vrije busbaan aangelegd voor het openbaar vervoer naar de Zaanstreek. En wie mag Marie Thomas Tonnon wel zijn, naar wie hier een brug is vernoemd? Een vroegere kruidenierster uit Vogeldorp! Bordjes wijzen naar Het Twiske: je woont hier vlakbij dat natuur- en recreatiegebied. Onder het viaduct bloeien klaprozen en we krijgen zicht op de Twiskemolen, na de storm van 2016 fraai hersteld. (Ga er eens kijken: als imposant aandenken, tevens rustbank, is een afgewaaide wiek ernaast in de berm gelegd). Maar wij gaan dwars door de weiden parallel aan de A10 en zien aan de rand van Landsmeer het terrein van handboogschutterij Pijlsnel en het duikcentrum Down Under, en keren via de Kadoelenweg naar ons beginpunt terug.

Lengte: 5 km, 1 uur 15 min. Horeca onderweg: Eetcafé City Noord/ De Bierhut, Stooombootweg. Deze wandeling ook maken? 

Routebeschrijving: 

Begin- en eindpunt: Kadoelenpad, viaduct IJdoornlaan (met OV: bus 319 vanaf metrostation Noord, naar halte Kadoelenpad, trap af). Ga onder het viaduct door. Na lantaarnpaal op voetpad linksaf en rechts langs het water. Aan het eind links en bij wegwijzer 17842/001 rechts (Kadoelenweg),tweede weg links (Stoombootweg), eerste weg rechtsaf (Eudorinastraat), linksaf Stentorstraat, over de brug meteen rechts houtsnipperpad (neem eerst een kijkje bij De Groenwinkel), rechtdoor, brug over en rechts Groenlust/Zoutberg. Aan het eind brug over en meteen rechts voetpad langs water, over brug linksaf trap af en rechtdoor onder viaduct. Rechtsaf voetpad over houten brug, door twee houten hekken en op de weg rechts, met een bocht naar Zuideinde, rechtsaf onder viaduct door, rechtdoor Kadoelenweg. Bij huisnummer 290 linksaf naar beginpunt.