Vrijwilliger van de maand

Franciska

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Kitty de Jong)

NOORD - Iedere maand zetten we een Noordse vrijwilliger in het zonnetje. Deze keer is dat Franciska Zech, zij zet zich in voor Stichting Kinderboerderij het Diereneiland in Molenwijk. 

Wie ben je?

Ik ben Franciska en ben 47 jaar. Ik ben vrijwilliger bij Stichting Kinderboerderij het Diereneiland in Molenwijk. Het Diereneiland is een groene oase tussen hoge flats en herbergt diverse soorten konijnen, kippen, kalkoenen, eenden en geitjes, waaronder dwerggeitjes. Er is ook een speeltuin op het terrein die beheerd wordt door speeltuinbeheerders van Stichting SPIN. Ik woon vlakbij samen met mijn man in een flat met onze kinderen van 12 en 13 jaar. Toen zij heel klein waren nam ik ze voor het eerst mee om ze kennis te laten maken met de dieren. Zelf ben ik dochter van een Veluwse dierenarts en de omgang met dieren is er bij mij met de paplepel ingegoten. Op het Diereneiland hadden ze vanwege een doorstart nieuwe vrijwilligers nodig. Dat is alweer 9 jaar geleden! Tegenwoordig heb ik er meerdere verantwoordelijkheden naast mijn baan als moeder, parttime masseur en pilatus-docente.

Hoe maak jij impact?

Elke dinsdag en één zondag per maand voer ik alle dieren en verder help ik als bestuurslid mee. In totaal heb ik wel 25 dagen aan cursussen dierverzorging gedaan zodat we onze dieren zo goed mogelijk kunnen verzorgen. Verder maak ik roosters en protocollen voor de 25 vrijwilligers die hier werken en onderhoud ik de contacten met de dierenarts, hoefsmid etc. 

In deze groene dierenoase heb ik vaak een geluksmomentje

Soms help ik bovendien op zaterdag met het schoon maken van de verblijven of andere klussen. Ons doel is dat alle bezoekers op een ontspannen, veilige en diervriendelijke manier met de dieren leren omgaan. Mooi toch? Als er een dier ziek is ga ik daar ook wel dagelijks even kijken of alles goed gaat. Mijn man klaagt soms wel eens dat ik daar bijna woon...Haha. Ik doe het echt heel graag.”

Wat is het leukste?

“Het allerleukste is het contact met de dieren. Natuurlijk is er ook een sociaal aspect: gezellig even een babbeltje met de andere vrijwilligers, speeltuinbeheerders of bezoekers. Soms is er ook wel eens een feestje. En met sommige vrijwilligers krijg je zelfs een mooie vriendschap. Ach, je verveelt je hier nooit. Er is altijd wel iets te zien, te doen of te babbelen.”

Wat brengt dit je?

“Je bent lekker buiten en het is hier heerlijk rustig! Soms heb ik het idee dat ik op mijn eigen boerderij ben, terwijl we midden in een grote stad zitten. Het is heel groen, vol met fluitende vogels, naast een mooie vijver. Als ik een stukje wortel aan een geit geef, als ik een kip zie genieten als hij voorzichtig geaaid wordt, als ik zie dat er een konijntje aan komt rennen als we ze roepen…; dan zijn dat echt geluksmomenten. Het voelt als een uitwisseling van positieve energie. Daar kan ik echt rustig van worden en ontspannen genieten.”

Vrijwilligersklussen
De Vrijwilligers Centrale Amsterdam heeft leuke en zinvolle vrijwilligersklussen in de hele stad. Voor ieders talent en agenda. Kijk in de online vacaturebank op www.vca.nu of maak een afspraak via 020 530 1220.