Amsterdamse kinderen meest avontuurlijke eters

Algemeen
Vooral in Amsterdam geven de ouders aan dat hun kinderen liever geen nieuwe groente proberen.
Vooral in Amsterdam geven de ouders aan dat hun kinderen liever geen nieuwe groente proberen. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - 47% van de Amsterdamse ouders vindt hun kinderen avontuurlijke eters. Ruim een vijfde van de ouders noemt ze zelfs ‘erg avontuurlijk’. Dit blijkt uit een recent onderzoek van HelloFresh, bezorgdienst in verse maaltijdboxen. Maar groente daarentegen, dat eten de Amsterdamse kinderen liever niet (50%). Daarom, en omdat het 17 juni Internationale Eet-Je-Groente-Dag is, werd dit onderzoek gedaan naar het eetgedrag van kinderen en hoe ouders zorgen dat hun kind voldoende groente binnen krijgt.

Meer dan de helft van de Nederlandse ouders geeft aan dat gezeur om eten de sfeer behoorlijk kan verpesten aan de eettafel. De meeste ouders hebben moeite met het bedenken wát ze precies op tafel zetten (41%), gevolgd door het aanbrengen van variatie in het weekmenu (33%). Terwijl uit het onderzoek juist blijkt dat variatie zorgt voor lege bordjes (40%). Verder staan in de top 5 strubbelingen van Nederlandse ouders: je kind nieuwe dingen laten eten (31%), het bordje leeg laten eten (30%) en groente laten eten (29%). Twee-derde van de Nederlandse ouders zegt dat hun kinderen maar lastig nieuwe dingen willen proberen. Rauwe en gekookte groente staan bovenaan de lijst. Vooral in Amsterdam geven de ouders aan dat hun kinderen liever geen nieuwe groente proberen. Terwijl in Groningen en Maastricht bijna de helft van de kinderen geen moeite heeft met een specifieke productgroep, en een derde van de kinderen heeft daar maar moeite met groente.

De helft van de kinderen is gebaat bij inspraak over wat de pot schaft en een derde zelfs bij het actief helpen met koken. Bij meer dan een derde helpt het als de hele familie hetzelfde eet. Een kind proberen om te kopen met extra schermtijd of een toetje is minder succesvol: slechts een vijfde van de ouders geeft aan dat dit zin heeft. Ook groente verstoppen of vermommen trappen de meeste kinderen niet in (85%).

Het is zonde dat er zo weinig groente wordt gegeten, want als je er genoeg van eet, verlaagt dat het risico op hart- en vaatziekten. Dat is één van de redenen waarom jaarlijks de voordelen van het eten van groente worden gepromoot op 17 juni, op Internationale Eet-Je-Groente-Dag.

Meer weten? Bekijk de achtergronden van het onderzoek.