Nieuwe winkels en horecaboulevard

Algemeen
Spiksplinternieuwe viskiosk De Zeemeeuw.
Spiksplinternieuwe viskiosk De Zeemeeuw. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Ook in oude wijken is steeds meer lokale bedrijvigheid in het drukker wordende Amsterdam-Noord te vinden. Het kruispunt de Zevenster op de hoek Waddenweg/Meeuwenlaan met zijn uitdijende horeca en buurtwinkels is daarvan een sprekend voorbeeld.

door Tom Tossijn

Een van de doelen van lokaal economisch beleid is versterking van het kleinschalige bedrijfsleven in oude wijken zoals winkels, ambachtelijke bedrijfjes en publiekstrekkers als horeca, cultuur en toerisme. Vanouds was de ‘Zevenster’ - hoek Meeuwenlaan, Adelaarsweg, Leeuwarderweg, Waddenweg, Nieuwendammerdijk en de ingangen van het Vliegenbos en het Noorderpark - aan de rand van het Blauwe Zand daarvan een voorbeeld: een plek waar horeca en kleinschalige bedrijvigheid prominent aanwezig was. Bakkerij en broodjeszaak Sjoerd van Willes, vishandel Al Hoceima, viskiosk De Zeemeeuw, snackbar Donar, de beide inmiddels legendarische kapsalons Lequin en Diana, de andere winkels op de Waddenweg en Meeuwenlaan, de Meeuwenapotheek - ze zijn al jaren een begrip in dit stukje Nieuwendam annex Tuindorp Buiksloot. Even verderop kwam daarbij als culturele publiekstrekker het enige echte eigen Museum Amsterdam Noord met zijn veelzijdige exposities en projecten, op de Zamenhofstraat.

Maar het kan nóg gevarieerder en gezelliger. De Zevenster met aanpalende straten krijgt steeds meer de kenmerken van een horeca-boulevard. Wie kent niet het ijs van ijssalon IJskoud De Beste op de hoek van de Adelaarsweg, met gezellig zitje in het aangrenzende Noorderpark? Wie heeft al een knapperige en rijk-belegde pizza gegeten bij de Pizzamakers op de hoek Nieuwendammerdijk/Waddenweg? Aan de overkant is een paar weken geleden het ambachtelijke Pont Neuf neergestreken met biologische verse friet waar geen diepvries aan te pas is gekomen. Dat is nog niet alles: het beeld wordt sinds kort gedomineerd door de fraaie spiksplinternieuwe viskiosk ‘De Zeemeeuw’ waarover kenners het zonder discussie eens zijn: hier wordt de lekkerste haring en kibbeling van heel Noord verkocht. Publicist en Noordkenner Massih Hutak zegt het met lovende woorden in Het Parool: bij ijssalon IJskoud de Beste smul je van het beste ijs van Amsterdam.

Inmiddels komen er steeds meer neringdoenden bij en wordt het pleintje een echte boulevard. Café Permanent heeft zich met een keur aan koffie-met-lekkers gevestigd in de oude kapperszaak op de hoek. Designwinkel Maanvis heeft zich daarnaast gevestigd op de Waddenweg. Ambachtelijke bakkerij Ex bakt heel lekker brood, ook op de Waddenweg. Training van lichaam en geest vindt plaats bij het kortgeleden gevestigde Pilates.

Al die vestigingen van kleinschalige bedrijfjes en gevarieerde horeca en winkels dragen bij aan een sterkere buurteconomie en werkgelegenheid. De gemeente gooit overigens ook hier weer roet in het eten. De man van de ijssalon, Joop Jorna, mocht geen banken voor de ijsliefhebbers neerzetten. En na een paar luttele dagen moest de uitbater van de viskiosk Fred Berkenvelder alweer de tafeltjes en stoeltjes van het aanpalende trottoir weghalen, terwijl die juist zo prettig zijn voor de oudere buurtbewoner. Enkele honderden meters verderop zijn wél drie parkeerplaatsen als terras ingericht. De gemeente moet kennelijk nog wennen aan haar eigen economisch beleid.