Aardwarmteonderzoek in Noord

Algemeen
Tijdens het onderzoek rijdt een tractor met een kleine boorinstallatie langs de onderzoekslijnen.
Tijdens het onderzoek rijdt een tractor met een kleine boorinstallatie langs de onderzoekslijnen. (Foto: EBN )

NOORD - Energie Beheer Nederland (EBN) onderzoekt in heel Nederland of er aardwarmte in de bodem zit. Deze zomer zijn Amsterdam en omgeving aan de beurt. Twee van de onderzoekslijnen lopen door Amsterdam-Noord: de lijnen 24 en 37.

Lijn 24 loopt van Purmerend, over het gebied rond Holysloot, richting Diemen/Weesp. Het onderzoek langs lijn 24 begint rond 28 juni. Lijn 37 loopt van de bollenstreek via Geuzenveld, de NDSM, De Bongerd en Banne Noord richting Landsmeer. Het onderzoek langs lijn 37 start in de week van 23 augustus.

Tijdens het onderzoek rijdt een tractor met een kleine boorinstallatie langs de onderzoekslijnen. Er worden gaten geboord met een diameter van 10 centimeter en een diepte van ongeveer 50 meter in gras, parken of bermen. Onder in de gaten wordt een kleine seismische lading tot ontploffing gebracht. Door middel van de geluidstrillingen die daardoor ontstaan, wordt de ondergrond in kaart gebracht. Zo wordt duidelijk of er aardwarmte in zit.

Omwonenden zullen weinig of niets van het aardwarmteonderzoek merken. Wie binnen een straal van 300 meter van de werkzaamheden woont, wordt tijdig door EBN geïnformeerd. De trillingen vormen geen gevaar voor mens, dier of natuur. Waarom onderzoek naar aardwarmte? Aardwarmte kan een vervangende energiebron zijn voor olie en gas. Om te bepalen of en waar in Nederland aardwarmte beschikbaar is, moet eerst de bodem in kaart worden gebracht. Alle informatie over het aardwarmteonderzoek is te vinden op www.scanaardwarmte.nl.