Arondéuslezing door Mounir Samuel

Algemeen
Mounir Samuel in de Grote kerk in Haarlem waar hij op 1 september de Willem Arondéuslezing 2021 uitspreekt.
Mounir Samuel in de Grote kerk in Haarlem waar hij op 1 september de Willem Arondéuslezing 2021 uitspreekt. (Foto: Johannes Abeling)

REGIO - Journalist, auteur en performance artist Mounir Samuel spreekt dit jaar de Willem Arondéuslezing van de provincie Noord-Holland uit. In een tijd van politieke verschuivingen, maatschappelijke spanningen en een samenleving die langzaam uit een lockdown komt, wil Mounir Samuel een spiegel voorhouden.

“We moeten de ongemakkelijke maar noodzakelijke gesprekken gaan voeren over de grote thema’s van deze tijd,” aldus Samuel, die deze thema’s ook wel ‘Hollandse hangijzers’ noemt. “Door de coronacrisis, het sociale isolement en de algoritmen van Google en Facebook zijn we verder in microbubbels beland. We moeten elkaar weer echt gaan ontmoeten en leren luisteren naar alles wat ons van elkaar doet verschillen, om ons te brengen naar dat wat ons verbindt. We zullen het ongemak moeten omarmen, anders komen we simpelweg niet verder.” Samuel belooft een ‘prikkelende lezing’ te verzorgen mét een fikse dosis humor. Mounir Samuel is veelzijdig. Hij werkt op de scheidslijnen van media, kunst en cultuur als journalist, auteur, theatermaker, documentairemaker, expositiemaker en adviseur ‘diversvaardigheid’. Samuel is van Egyptisch-Nederlandse afkomst, verdiepte zich als overtuigd christen in de islam en reisde als correspondent de wereld over.

De Willem Arondéuslezing vindt dit jaar plaats op 1 september in de Grote kerk in Haarlem van 20.00 tot 21.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur. 2 september 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog met de overgave van Japan. Normaliter houden Provinciale Staten de lezing rond 5 mei, als Nederland Bevrijdingsdag viert. De lezing is vanwege de coronamaatregelen naar september verplaatst. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de lezing live bij te wonen. Maar door coronamaatregelen kan het aantal beschikbare plaatsen beperkt zijn. Het is nog niet bekend hoeveel personen op 1 september in de Grote kerk kunnen plaatsnemen. Aanmelden kan nu al via www.noord-holland.nl. Gegadigden die zich aanmelden ontvangen twee weken voorafgaand aan de lezing bericht of zij kunnen komen of niet. Toegangsbewijzen worden dan verstrekt op volgorde van aanmelding. Iedereen kan de lezing gelukkig ook volgen via internet of op de tv-zender Haarlem105.

Provinciale Staten van Noord-Holland nodigen ieder jaar een eigenzinnige Nederlander uit de wereld van kunst, wetenschap of religie uit om de Willem Arondéuslezing te houden. Met de lezing willen zij de herinnering aan kunstenaar, verzetsstrijder en openlijk homoseksueel Willem Arondéus levend houden. Dit jaar houden Provinciale Staten de Willem Arondéuslezing voor de 16e keer. Willem Arondéus (1894-1943) was een moedig en eigenzinnig mens. Al op jonge leeftijd kwam hij openlijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid. Begin vorige eeuw was dat een ongewone en gedurfde houding, ook in de liberale kunstenaarskring waarin Arondéus verkeerde. In de Statenzaal van het provinciehuis in Haarlem hangen door hem vervaardigde wandkleden. Tijdens de bezettingsjaren ‘40-’45 was hij actief in het verzet. Aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister Met een kleine groep van vertrouwelingen uit de kunstwereld, onder wie Gerrit van der Veen en Frieda Belinfante, pleegde Willem Arondéus in de nacht van 27 maart 1943 een aanslag op het bevolkingsregister van Amsterdam. Een paar dagen na de aanslag werden Willem Arondéus en bijna alle andere betrokkenen opgepakt. Op 1 juli 1943 werden 12 verzetsstrijders, waaronder Arondéus, doodgeschoten in de duinen.