Sunflower Flash Amsterdam

Algemeen
Kunstwerk van zonnebloemen op het Mosplein.
Kunstwerk van zonnebloemen op het Mosplein. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Het Van Gogh Museum en Takii wensen iedereen een zonnige zomer vol zonnebloemen inspiratie. Vandaag houden zij de Sunflower Flash Amsterdam. De meesterbloemisten van The Wunderkammer hebben hun creatieve uiting te gegeven aan Van Goghs wereldberoemde inspiratiebron: de zonnebloem.

Kunstwerken van zonnebloemen zijn geplaatst op de Nieuwmarkt, bij Station Bijlmer ArenA en op het Mosplein. Het publiek wordt gevraagd om een zonnebloemenselfie te delen op Instagram @vangoghmuseum met hashtag #sunflowerflashamsterdam. De leukste foto’s worden gedeeld in de stories van het Van Gogh Museum. Uiteindelijk mogen voorbijgangers de bloemen mee naar huis nemen.

De Sunflower Flash Amsterdam is tot stand gekomen in samenwerking met partner Takii Seed. Sinds 2015 is de onderneming partner van het Van Gogh Museum. Deze zaadveredelaar laat zich door Van Gogh inspireren voor de ontwikkeling van zijn ‘Sunrich: Van Gogh’s Favorite’ zonnebloemen, die in de Sunflower Flash worden gebruikt. Wereldwijd maken kwekers gebruik van de zonnebloemzaadjes van Takii Seed, zodat jij thuis kunt genieten van Van Goghs geliefde bloem. Vincent van Gogh schilderde in totaal vijf grote doeken van zonnebloemen in een vaas, met drie tinten geel ‘en anders niets’. Zo liet hij zien dat het mogelijk was een voorstelling te maken met veel varianten van één kleur zonder aan zeggingskracht in te boeten. Zonnebloemen-schilderijen behoren tot de bekendste werken van Van Gogh. Hij maakte ze in het Zuid-Franse Arles, in 1888 en 1889. De bloemen waren voor hem het symbool voor inspiratie, vriendschap en dankbaarheid.