Voorstelling over koloniaal verleden

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Sites of Memory heeft een unieke manier gevonden om in deze turbulente tijd een internationale theatervoorstelling te maken. In de nieuwe voorstelling Future for the Past wordt de verbonden koloniale geschiedenis tussen Nederland en Zuid-Afrika belicht door kunstenaars uit beide landen. Ze vertalen hun visie op dit actuele onderwerp in zang, poëzie, dans, beeldende kunst en theater.

Ruim een jaarna de dood van George Floyd en de opleving van de Black Lives Matters beweging in Nederland, is de urgentie van dit onderwerp niet afgenomen. Future for the Past is een interactieve theatrale stadswandeling door Amsterdam. Het publiek wordt met 360º video en live optredens meegenomen in een reis door de tijd. Sites of Memory kijkt met deze voorstelling niet alleen naar het verleden, maar geeft het podium aan makers uit beide landen, met uiteenlopende achtergronden, verhalen en expertises, om hun visie op dit onderwerp te delen.

De stad verandert in een theater waarbij de gebouwen het decor en toevallige voorbijgangers of bewoners de medespelers vormen. In oktober 2020 heeft Sites of Memory een eerste proef gedaan met deze voorstellingsvorm. Het was een groot succes: alle voorstellingen waren volledig uitverkocht en er was veel interesse om dieper in het onderwerp te duiken. Om die reden is Future for the Past in 2021 terug met voorstellingen in Utrecht en Amsterdam. De voorstelling staat van 1 tot en met 11 juli in Amsterdam, als onderdeel van het Amsterdam Roots Festival. Voor meer informatie zie www.sitesofmemory.nl.