Welkom op ‘ons’ volkstuinpark

Algemeen
Wees vrij om een volkstuinpark te bezoeken.
Wees vrij om een volkstuinpark te bezoeken. (Foto: Wouter Zaalberg)

NOORD - Noord is misschien wel het groenste stadsdeel van Amsterdam. Mensen kunnen wandelen en ontspannen in de vele parken en in landelijk Noord. Maar niet iedereen weet dat ze ook van harte welkom zijn op een van de vele volkstuinparken die Noord rijk is? Ze zijn nu op hun allermooist.

Een volkstuinpark is een heel bijzonder park. De paden en velden zijn openbaar toegankelijk, maar de tuinen zelf zijn dat niet. Die zijn immers verhuurd aan tuinders, die er hun eigen paradijsje van maken. Dat kan een moestuin zijn, om groenten, fruit en bloemen voor eigen gebruik te kweken. Maar ook een prachtige siertuin, compleet met huisje, bomen, vijvers of andere bijzonderheden. Elke tuin is anders en wordt gekoesterd door de tuinder. Vanaf de paden zijn de tuinen goed zichtbaar, zodat bezoekers aan het tuinpark mee kunnen genieten van de inspanningen van de tuinders.

Behalve een verzameling tuinen, is een volkstuinpark ook een vereniging. De leden kennen elkaar over het algemeen goed en ondernemen samen activiteiten. Zo onderhouden zij samen de openbaar toegankelijke delen van hun park. Die zijn dan ook vaak prachtig, met bijzondere elementen zoals kruiden(pluk)tuinen, broeihopen voor slangen, bijenkasten, ijsvogelwanden, stapelmuren, takkenrillen et cetera.

In Noord zijn negen volkstuinparken, van De Bongerd in Kadoelen en Buitenzorg tegen het Vliegenbos aan, tot een heel cluster van parken rond de ringweg A10 tussen Schellingwoude en de Waterlandpleinbuurt. Door zes parken is een fraaie wandelroute uitgestippeld, te vinden op www.volkstuinrouteboveny.nl. Bij binnenkomst van elk park is te lezen wat de gedragsregels zijn op het park. 

De volkstuinparken in Noord zijn een belangrijk deel van het groen, en deel van de buurt. Veel tuinparken organiseren activiteiten waaraan ook buurtbewoners mee kunnen doen. Bijvoorbeeld knutselen voor kinderen op tuinpark Buikslotermeer en een bloemen-, groente- en fruittentoonstelling op tuinpark Buitenzorg. Op de website www.amsterdam.nl/volkstuinparken is een overzicht te vinden van alle volkstuinparken in Amsterdam, hun adres en openingstijden én wat voor bijzonders er op elk tuinpark te zien is.