Afname WW-uitkeringen zet door

Algemeen
Afbeelding

AMSTERDAM - Voor de 3e maand op rij daalt het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam. Met 1.147 WW-uitkeringen minder, komt de teller eind juni 2021 uit op 23.715. Deze daling van 4,6% is vergelijkbaar met Nederland als geheel, waar het aantal WW-uitkeringen de afgelopen maand met 4,5% daalt naar 238.400. Ook op jaarbasis is de daling van het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam (-17,7%) vergelijkbaar met landelijk (-20,7%). UWV verwacht dat de spanning op de arbeidsmarkt de komende maanden verder toeneemt.

De spanning op de arbeidsmarkt in Groot Amsterdam is toegenomen en wordt als gemiddeld getypeerd. Dit betekent dat het aantal werkzoekenden en het aantal vacatures over het geheel genomen in evenwicht is. De arbeidsmarkt lijkt zich daarmee te hebben hersteld van de coronacrisis. Die had vooral medio 2020 veel invloed op het aantal vacatures (dat daalde) en het aantal werkzoekenden (dat steeg). Toch ligt dat beeld anders als er wordt ingezoomd op beroepsgroepen. Zo was de arbeidsmarkt in het 1e kwartaal van dit jaar voor ICT’ers zeer krap, terwijl die voor creatieve en taalkundige beroepen juist ruim was. Voor elke vacature in deze beroepsgroep waren dus voldoende kandidaten beschikbaar. De spanning in de hele beroepsgroep zorg en welzijn is krap. Dit komt overeen met de berichtgeving over de grote vraag naar personeel in met name ziekenhuizen tijdens de coronapandemie. UWV verwacht dat de spanning op de arbeidsmarkt de komende maanden verder toeneemt.

UWV heeft in juni een update gemaakt van de kansrijke beroepen. Hiermee laat UWV zien welke beroepen voldoende tot goede baankansen bieden. Het overzicht geeft richting aan mensen die op zoek moeten gaan naar ander werk of willen nadenken over omscholing. Zo was in februari medewerker bediening nog een beroep met minder goede kansen op werk, maar staat het nu weer op de lijst. Met de versoepeling van de coronamaatregelen, neemt de vraag naar horecapersoneel weer toe.