Nog altijd vrees voor aanleg fietspad

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

NOORD - Stadsdeelcommissieleden en insprekers hebben woensdagavond nogmaals hun zorgen geuit over de plannen voor een fietspad door het Vliegenbos. Het Dagelijks Bestuur zette het plan een dag eerder in de ijskast, maar dat de deur nog altijd op een kier staat, stelt de tegenstanders nog altijd niet gerust.

“Blij en ontroerd dat het fietspad van de baan is”, zei inspreker Eva Bollen. “Maar we lazen ook in de brief van de Dagelijks Bestuurders dat er een flinke adder onder het gras zit.” Daarmee doelde ze op het mobiliteitsplan Noord dat in de toekomst nog verder uitgewerkt zal worden. Daarin is het fietspad door het Vliegenbos nog altijd een optie, maar dan moet het participatietraject wel opnieuw gedaan worden. Dat participatietraject ging bij de eerste ronde namelijk helemaal mis, stelde de Ombudsman vlak voor het reces vast. Tegenstanders werden ‘het bos ingestuurd’, was het oordeel. Nog voor het rapport van de Ombudsman woensdag aan bod zou komen in de Stadsdeelcommissie, trok het Dagelijks Bestuur het plan daarom een dag eerder terug. Het hele participatietraject moet opnieuw, stelde ze vast.

Stadsdeelcommissielid Canan Uyar (PvdA) was blij met de inzichten van de Dagelijks Bestuurders. “Maar de weg naar het terugtrekken is een blamage”, zei ze. Inspreker Hetty Oorbeek was het met haar eens. “We hebben als bewoners gezien hoe het stadsdeel de ruimte om te participeren wegtoverde. Pas toen de Ombudsman erbij kwam, zag het bestuur het licht.” Dagelijks Bestuurder Saskia Groenewoud erkende dat er ‘duidelijk dingen mis zijn gegaan’. “Als wij het niet goed doen, dan moeten we ze overdoen. En als daar excuses bij horen, vind ik het prima om die te maken. Maar we moeten ook ruimte hebben om te leren. Ik hoop dat we dat samen kunnen doen.” Daarmee liet Groenewoud duidelijk blijken dat het participatietraject opnieuw gaat plaatsvinden en het plan daarmee nog niet definitief van de baan is. Volgens haar zijn er ook genoeg voorstanders voor het plan. Het kader voor het nieuwe participatietraject zal door de gemeenteraad vastgesteld worden en kan daarna plaats gaan vinden, legde Groenewoud desgevraagd uit. En als dat zo ver is, zal het spel waarschijnlijk weer opnieuw beginnen.