‘Noord was er al en wij gaan niet weg’

Algemeen
De gastheren en -dames van Verdedig Noord met in het midden v.l.n.r. Chris Keulemans, Eva Bollen en Massih Hutak.
De gastheren en -dames van Verdedig Noord met in het midden v.l.n.r. Chris Keulemans, Eva Bollen en Massih Hutak. (Foto: Nico Boink)

NOORD - De burgemeester is er als eerste, met de auto, haar wethouders volgen op de fiets. Het is de coalitie Verdedig Noord / Red Amsterdam Noord (de eerste leuze strijdbaar, de tweede een smeekbede) gelukt het voltallige college, afgelopen dinsdag, naar de Vogelbuurt te krijgen, waar zij in de buurttuin De Oase in de Vogelbuurt door activiste Eva Bollen verwelkomd worden met een felle toespraak. 

door John Jansen van Galen

“U zit hier in het oog van de storm”, zegt Bollen. “Deze buurt staat symbool voor alles wat misgaat in Noord. U wilt een hele stad in één stadsdeel proppen: 60.000 woningen erbij, dwars door ons heen. Maar Noord was er al en wij gaan niet weg!’’ In hoog tempo vuurt Bollen aanklachten op de gemeentebestuurders af: toenemend verkeerslawaai, afnemend groen, teveel grofvuil, beperkte huishoudelijke thuiszorg (‘je moet al terminaal zijn om hulp te krijgen’), verwaarloosde riolering. “Van een zogenaamd links college verwachtten wij dat het ondanks Haags beleid zou redden wat te redden valt, maar daar merken we niets van. Integendeel.”

“En het ergste is: de inwoners van Noord worden gekleineerd. Wij gewone Noorderlingen worden in alles gediscrimineerd”, zegt Bollen, “Zelfs op obesitas.” Ze kan haar tranen niet bedwingen. “Kijk eens wie de Omgevingsvisie voor Noord hebben opgesteld”, zegt haar mede-activist Massih Hutak, “Een witte, rijke elite schreef een visie voor rijke, witte bewoners. Noord wordt een Las Vegas aan het IJ, een casino voor de rijken.’’ In beurtzang sommen hij en zijn collega Chris Keulemans op hoe Noordse bewonersorganisaties van onderop in andere steden en zelfs in het buitenland gewaardeerd, maar in Noord door het bestuur gekleineerd worden. Hutak vertelt dat hij onlangs van een stadsdeelbestuurder toegevoegd kreeg: “Ik heb de sterke indruk dat jullie bezig zijn bakken met geld binnen te halen over de ruggen van de oorspronkelijke bewoners.’’ Het gebrek aan erkenning was voor de Noordse organisaties aanleiding om in maart het overleg met de gemeente in het project ‘Noord wordt gehoord’ te staken, en is wellicht de reden dat het complete stadsbestuur nu het IJ over is gestoken. 

“Ik durf eigenlijk niet meer”, zegt burgemeester Halsema na alle aantijgingen, maar ze steekt toch van wal. “Dit is een oefening in nederigheid. Toen ik aantrad werd de Noord-Zuid-lijn geopend en ik zei te hopen dat het een symbool was voor de verbintenis van de hele stad. Dat is niet gebeurd. En ook gaat het niet beter met de kwetsbaarste delen van de stad: Zuid-Oost, Nieuw-West en Noord.’’ Voor de eerstgenoemde stadsdelen zijn inmiddels ‘masterplannen’ opgesteld, ‘met langdurige belangstelling en erkenning van de ingewikkeldheid’, maar niet voor Noord. Nu echter kondigt Halsema een (al eerder aangekondigd) ‘voorstel voor een groot aantal jaren’ aan dat in 3, 4 maanden moet uitmonden in een grootscheeps Plan van Aanpak. Halsema wilde het aanvankelijk ‘Ongedeeld Noord’ noemen maar heeft inmiddels begrepen dat die term hier niet op prijs gesteld wordt (”Ongedeeld? Zijn we niet, worden we niet.”). Ze zal er ‘persoonlijk bij betrokken zijn’ en al over twee dagen het overleg hierover openen. 

Maar Hutak zegt: “Wij willen geen stoel, wij willen de tafel. Of liever nog de sleutel.’’ Hij leidt een drietal wethouders rond door ‘de Punt’, alias Vogelbuurt-Noord, en wijst hen aan de Kalkoenstraat het voormalige gebouw van de ds. C.P. Van Eeghenschool: “Was vroeger publiek bezit. Kon een mooi centrum zijn voor de jongeren uit deze wijk. Het is voor miljoenen verkocht. Zitten luxe appartementen in.”