Groene vingers kweken

Algemeen
Leer de kunst van het moestuinieren.
Leer de kunst van het moestuinieren. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Moestuinschool Amsterdam - een unieke groene oase bij de Sixhaven in Amsterdam-Noord - gaat door. Middenin de stad, vlak achter Amsterdam CS ligt bovenop de metrobuis van de Noord-Zuid lijn de tijdelijke tuin waar twee urban farmers in 2020 op het bouwzand een grote groententuin aanlegden.

Biologisch, dus zonder kunstmest of pesticiden. Tuinders Michel Olden en Nancy Wiltink telen er seizoensgroenten en laten zien wat er nodig is om die groente op je bord te krijgen. Ze zijn buurman en buurvrouw van de tuin en tevens professionele tuinders. Hun kennis willen ze graag doorgeven. De kunst van het moestuinieren hebben namelijk lang niet alle Amsterdammers met de paplepel ingegoten gekregen en steeds meer mensen willen weten hoe je dat doet. Dus startten ze in 2021 op dezelfde plek de Moestuinschool Amsterdam, in de kortste keren waren de plekken vol. 

Doordat onlangs besloten is dat het terrein aan de Sixhavenweg nog zeker vijf jaar groen blijft en het metrostation dat gepland was voorlopig niet door gaat, kan de Moestuinschool voorlopig ook in 2022 op deze unieke plek blijven en kunnen nieuwe tuinlui een jaar mee op avontuur. De school is bedoeld voor (aspirant) volkstuinders, voor bovenwoningbewoners die de aarde willen voelen en wat vaker buiten willen zijn, voor liefhebbers van biologische groenten die een slakrop uit eigen tuin lekkerder vinden dan die van de supermarkt, voor thuiswerkers die het huis uit willen en lekker buiten bezig willen zijn. Kortom voor alle mensen die zelf onderdeel willen zijn van de eetbare vergroening van de stad, groot of klein. Er is géén beginniveau vereist.

Het schooljaar duurt tien maanden, van februari tot en met november 2022, cursisten - of ‘tuinlui’- hebben één dag per twee weken les, naar keuze op dinsdag of donderdag. Lesdagen zijn van 10.00 tot 16.00 uur. De andere weken en in de vakanties is één van de tuinders op de tuin aanwezig op dinsdag- of donderdagochtend voor tuinvragen of tuinhulp. Er is plek voor 36 cursisten. Voor meer informatie zie www.moestuinschoolamsterdam.nl. Zaterdag 25 september is er een open tuindag van 12.00 tot 16.00 uur. Vooraf aanmelden is gewenst, dit kan via info@moestuinschoolamsterdam.nl.