Zwerfafval: ruim elke dag 1 stuk op

Algemeen
Fatma en Ayce.
Fatma en Ayce. (Foto: Olivier Middendorp)

NOORD - De gemeente Amsterdam roept haar inwoners op om elke dag 1 stuk zwerfafval op te ruimen. Peter Smith van het zwerfafvalproject KLEAN berekende dat als 25 procent van de Nederlanders 1 stuk zwerfafval per dag opruimt, er al snel geen zwerfafval meer te vinden is. In Amsterdam-Noord maken de werkende moeders Ayce (32) en Fatma (33) tijd voor een schone stad. Ayce: “Als ik kan helpen, dan doe ik dat gewoon.” Fatma: “Zwerfvuil opruimen vind ik de normaalste zaak van de wereld.”

Ayce: “Ik ben opgevoed met het idee van eigen verantwoordelijkheid. Van mijn vader moest afval altijd netjes weggegooid worden. Als het erg warm was, gaven we zelfs de bomen in de straat een emmertje water. Nu ik zelf een dochter heb, begrijp ik nog beter waarom. Toen ik met haar naar de speeltuin ging, stopte zij alles wat ze op de grond vond in haar mond. Dat vroeg om actie. Ik raap onderweg afval op en houd het bij me tot ik een afvalbak tegenkom. Fatma: “Ik loop met buurtgenoten om de beurt een afvalrondje. Mijn kinderen gaan vaak mee. Ze leren spelenderwijs. Laatst hadden ze op school les over zwerfplastic in de natuur. Mijn zoon van 7 zag een filmpje over een zeeschildpad met een rietje in zijn neus. Dat maakte indruk. Reken maar dat niemand in zijn buurt nog iets op de grond gooit.” 

Ayce: “Hou van je stad. Ruim je afval op.” Fatma: “Als ik mensen afval op straat zie gooien, dan zeg ik er wat van. Gooi je troep in de prullenbak. Hang posters op, zoek je buren op en maak afspraken. Doe het vooral samen.”