Nationale Cv-ketel Test Dag

Algemeen
Check zaterdag 25 september of de cv-ketel nog werkt.
Check zaterdag 25 september of de cv-ketel nog werkt. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Het is buiten nog aangenaam en de temperatuur in huis is vast ook nog comfortabel. Ergens de komende maanden krijgen we te maken met de eerste koude winterdag. Voordat het echt koud wordt, is het altijd verstandig de cv-installatie te testen. Mochten er onverhoopt toch problemen zijn, dan kunt u er maar beter op tijd bij zijn. Zaterdag 25 september is het weer zo ver: de Nationale Cv-ketel Test Dag. Zet deze dag de thermostaat alvast even op 25 graden en test voordat de winter begint of uw verwarming nog goed werkt.

Allround technisch dienstverlener Feenstra heeft 25 september uitgeroepen tot de Nationale Cv-ketel Test Dag. Met de aandacht voor de cv-ketel voor de start van het stookseizoen hoopt Feenstra te voorkomen dat mensen tijdens de wintermaanden in de kou komen te zitten. Op de eerste dag waarop het koud is, hebben alle installatiebedrijven veelal te maken met topdrukte en kunnen zij niet iedere melding snel opvolgen. Door nu te testen, weet men of de verwarming nog goed werkt.

Hoe kunt u testen? Draai minimaal drie radiatoren helemaal open. Zet de thermostaat op 25 graden. Zet bij heel warm weer de thermostaat nog een paar graden hoger. Laat de thermostaat minstens een half uur op deze temperatuur staan. Als de radiatoren snel warm worden, dan kan men het stookseizoen met vertrouwen tegemoetzien. Misschien blijkt uit de test dat de cv-installatie niet helemaal goed werkt. Worden de radiatoren niet snel warm of blijven ze gedeeltelijk koud? Duurt het ongewoon lang voordat er warm water uit de kraan of de douche komt? Geeft het display van de cv-ketel een storingsmelding? Maakt de cv-ketel onheilspellende geluiden?

In de meeste gevallen kunt u het probleem eenvoudig zelf oplossen. Wellicht moet de cv-ketel bijgevuld of het systeem ontlucht worden, zit de stekker niet goed in het stopcontact of staat de hoofdgas- en/of toestelkraan onvoldoende open. Misschien staat de thermostaat lager dan de binnentemperatuur, ook dan slaat de cv-ketel niet aan. Dit is allemaal zelf oplossen. Is dit niet het probleem, kijk dan eens op eerstehulpbijstoring.nl en start de speciale storingstool. Pas als men er daarmee niet uitkomt, wordt het tijd voor een afspraak met een servicemonteur.