Kansen voor nóg groener Sixhavengebied

Algemeen
Wethouder Marieke van Doorninck samen met topambtenaar Co Stor.
Wethouder Marieke van Doorninck samen met topambtenaar Co Stor. (Foto: aangeleverd)

NOORD - De gemeente wil het groene karakter van het Sixhavengebied - rond de Tolhuistuin, de Willemsluizen en de buurt IJplein-west - versterken. Afgelopen zaterdag kwam wethouder ruimtelijke ontwikkeling Marieke van Doorninck langs om samen met de Noordse stadsdeelvoorzitter (en portefeuillehouder bouwen en wonen) Erna Berends de groene uitdaging met eigen ogen te bekijken.

door Tom Tossijn

Op het eerste gezicht vraag je je af wat er nu zo nodig vergroend moet worden aan het Sixhavengebied. Het is hier immers al alles groen wat de klok slaat. Fraaie heesters en bomen, ruim bemeten moestuinen, een groot grasveld voor allerlei buurtactiviteiten, het prachtige kleine parkje van de Tolhuistuin met zijn enorme platanen en het historische Tolhuis, de internationaal bekende jachthaven, de bomen langs het fietspad bij de Laanweg bij het Noordhollandsch Kanaal. Pas verderop richting het westen is het dominante beton en staal te zien dat naar de hemel reikt als het nieuwe Manhattan aan het IJ.

Maar het kan nóg groener en uitdagender, al was het alleen maar om de bouw van torenflats en andere grootschalige ontwikkelingen buiten het Sixhavengebied te houden. Dat is al heel dapper tegen de Amsterdamse bouwwoede in, want de Buurthaven bij de Willemsluizen omvat in principe de duurste en fraaiste vierkante meters van de hele IJ-oever: in het centrum van Amsterdam, op de meest dynamische plek aan het IJ tegenover het CS.

Cultuur in het groen

Op de goedbezochte bijeenkomst kwamen er daarom afgelopen zaterdag bij monde van initiatiefnemers verschillende voorstellen langs voor culturele functies in het groen. Een museum voor blinkende dingen, bijvoorbeeld. De metalen muren van een museale voorziening staan er al. En een kapsalon gerund door kinderen uit de buurt. Maar ook willen buurtbewoners nog meer een combinatie van een fraai stadspark zonder al te veel kort gemaaid gras met wilde struinnatuur en ruigtes, al is het nog wachten op de precieze invulling. 

Niet dat buurtbewoners één alles omvattende visie hebben op het Sixhavengebied. Zo zijn er ook diverse omwonenden die met enige reserve kijken naar de toenemende groene dynamiek: men vreest grootschalige en lawaaiige massahoreca om de hoek, zoals het door velen vermaledijde voorbeeld van het café-restaurant en terras Noordkust op de IJ-oever tussen Nieuwendam en Schellingwoude. Over die horeca wordt in de IJpleinbuurt nog verder gepraat.

Initiatieven

Aan de gemeente zal het in ieder geval niet liggen. Er is ruimte genoeg voor spannend en veelzijdig groen. Wethouder Marieke van Doorninck ziet samen met stadsdeelvoorzitter Erna Berends (tevens portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling) veel kansen voor een veelzijdige groene invulling van het gebied. Tegen de verzamelde buurtbewoners: “Kom maar met initiatieven!”

De Moestuinschool in het Sixhavengebied.