Plannen voor Volksopera

Algemeen
(Blauwe Zander) Dennis van den Burg van dierenwinkel Ambulia in de Volksopera Vogelbuurt in 2018.
(Blauwe Zander) Dennis van den Burg van dierenwinkel Ambulia in de Volksopera Vogelbuurt in 2018. (Foto: Caro Bonink)

NOORD - Na het succes in Floradorp (2012), Tuindorp Oostzaan (2013), Van der Pekbuurt (2016) en Vogelbuurt (2018) bestaat de kans dat er in 2022 weer een nieuwe Volksopera komt. Ditmaal voor en door bewoners van Tuindorp Nieuwendam, Tuindorp Buiksloot (beter bekend als Blauwe Zand) en de Nieuwendammerdijk. 

In de Volksopera zingen gewone bewoners in het Nederlands het verhaal van hun wijk op de wijs van operaklassiekers als ‘Slavenkoor’ en ‘Duet uit de Parelvissers’. De plannen moeten leiden tot vier voorstellingen op het Purmerplein, in de openlucht, met een echt klassiek orkest en een dirigent voor tribunes met minimaal 1250 man publiek.
Organisator René van ‘t Erve namens stichting Volksopera Nederland: “Of de financiering rondkomt is nog lang niet zeker. Verschillende fondsen zijn aangeschreven en we zijn actief op zoek naar sponsors. En wat doet corona? Maar er is natuurlijk genoeg om over te zingen. Noord zit in turbulente tijden. De bouwwoede, al die nieuwe bewoners erbij, de oude Noorderling die zich niet gezien of gehoord voelt. De sloopplannen voor de Kleine Die, jongeren in Blauwe Zand die klem zitten, de toekomst onzeker. In die tuindorpen woont nog het hoogste percentage ‘geboren Amsterdammers’ van de hele stad. Ik zie een hele dwarse, opstandige opera voor me, al eindigt het bij ons altijd in vrede, iedereen hand in hand.”

De Volksopera behoort inmiddels tot het DNA van Noord. Het heeft bewezen te zorgen voor meer samenhang in de wijken, verbinding tussen bewonersgroepen, maar het is ook gewoon een vrolijk, ontroerend en laagdrempelig muziekfeest. Als alles doorgaat worden volgens de organisatie januari 2022 de eerste audities gehouden. Daarna beginnen in februari de repetities voor bewoners met een solo-rol en het grote Volksoperakoor waar iedereen in mee kan zingen. In de vijf maanden tot aan de uitvoeringen worden de vaak onervaren bewoners begeleid worden door professionals.
De organisatie zoekt in deze researchfase nog bewoners die de verhalen van hun wijk kennen, of tips kunnen geven over markante buren met zangtalent. Stuur een mailtje naar info@volksopera.nl.